Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Problema:Divort.Solutie:Avocat Divort Online in Romania

Timp estimat pentru informare privitoare la avocat divorț online 20 min. Pentru costuri și detalii relevante click aici.

Este firesc să iti pui intrebarea daca poti divorta online. Pandemia a mutat atentia catre online iar dacă locuiești in strainatate si esti in pragul divorțului cautarea unui avocat divort online este cat se poate de justificata. Am ajutat sa divorteze multi romani din strainatate, cu mult inainte de aparitia pandemiei, asa ca, in cazul meu divortul online nu a reprezentat un produs al pandemiei ci al dispozitiilor legale care permit romanilor aflati in strainatate să divorteze in Romania fara sa fie prezenti. Divortul online presupune urmarea unei proceduri judiciare de divort la care nu esti prezent dar la care ma prezint eu, avocatul tau.

Desfacerea casatoriei prin divort nu reprezinta o actiune cate tine de vointa a persoanei care nu mai doreste sa ramana casatorita ci reprezinta schimbarea starii civile a persoanei, aspect care tine de lege si nu de vointa persoanei. Din acest motiv pentru a divorta este necesara parcurgerea unei proceduri judiciare.  În comparatie cu majoritatea statelor europene, procedura de divort în Romania este o procedura mai accesibila si de mai scurta durata. Acest lucru se datoreaza, in principal, culturii nationale si religiei ortodoxe, mai permisivă decât religia catolica in ceea ce priveste divortul.

Asadar, daca esti cetatean roman cu resedinta in strainatate si vrei sa divortezi fara  sa te deplasezi in Romania, procedura de divort este disponibila online doar prin avocat.  Motivele le-am prezentat in acest articol, pe  care iti recomand sa il citesti daca vrei sa afli de ce divortul pe cale administrativa, la notar sau in fata ofiterului de stare civila, este imposibil de realizat online. Procedura de divort online presupune un proces la care esti reprezentat (sau sunteti reprezentati) de avocat si care se finalizeaza printr-o hotarare judecatoreasca de divort. Dupa pronuntarea hotararii poate fi eliberat certificatul de divort in materie matrimoniala (certificat european de divort), atât de solicitat în tarile din Vestul Europei. Procedura judiciara este unica procedura in urma careia se poate obtine certificatul de divort in materie matriomoniala, pentru procedurile administrative nefiind disponibile eliberarea unui astfel de certificat.

Asadar, daca ai decis sa divortezi, unica modalitate prin care o poti face online este prin intermediul unui avocat. Urmeaza o procedura judiciara (proces) care se finalizeaza prin pronuntarea unei hotarari in care se  mentioneaza divortul. 

In acest articol imi propun sa iti explic procedura de divort in Romania si sa iti arat cum te pot ajuta să divortezi online.

A. Despre Divortul in fata instantei de judecata din Romania

 

Cele trei tipuri de divort in fata instantei de judecata sunt:

a) prin acord, in care ambii soti sunt de acord sa divorteze. Un divort prin acordul sotilor este recomandabil cuplurilor din multe motive despre care am mai scris, indiferent daca acestia au copii minori sau nu. Sotii vor semna cererea de divort sau avocatul comun poate semna in locul acestora daca are o procura notariala in acest sens.

b) divortul din culpa, care apare atunci cand unul sau ambii soti sunt vinovati de desfacerea casatoriei. Divortul din culpa poate fi introdus din vina asupra unuia dintre soti sau a amandurora. Pentru ca vina sa fie apreciata corect, in cadrul procesului vor trebui aduse dovezi, martori sau vor fi efectuate interogatorii. Oricum, stabilirea culpei (vinei) desfacerii casatoriei reprezinta o chestiune care tine mai mult de orgoliu de aceea, fiind imposibil de precizat in ce masura merita parcursa o astfel de procedura.

c) dupa o separare indelungata. Divortul pentru separare indelungata poate avea loc doar daca partenerii au fost despartiti mai mult de 2 ani. Responsabilitatea esecului casatoriei va fi asumata de catre cel care depune cererea de divort.

Toate trei sunt aplicabile si in cazul in care ai resedinta in strainatate. Responsabili pentru desfacerea casatoriei pot fi ambii soti sau sotul parat. Doar in cazul divortului dupa o separare indelungata, sotul care depune cererea va fi considerat responsabil de esecul casatoriei.

Foarte important: legea prevede posibilitatea de a schimba cererea depusa de unul soti din culpa sotului parat sau a ambilor soti, in divort prin acordul partilor.

Potrivit art. 920 al. 1 din Codul de Procedura Civila, partile (sotii) trebuie sa se prezinte in persoana in cadrul procesului. Cu toate acestea, daca una dintre ele are resedinta in strainatate, aceasta poate fi reprezentata de catre un avocat. Avocatul fi prezent la toate termenele de judecata, fara a fi necesara prezenta la divort a partii pe care o reprezinta.

Daca ambii soti sunt cetateni romani, pot divorta in Romania in temeiul Art. 3 lit. b din Regulamentul European 2201/2003.

Divortul online, in sensul ca aplici pentru divort online si primesti certificatul de divort nu este posibil. Orice avocat divort online  te poate ajuta sa divortezi urmand procedurile judiciare. Deci, nu este obligatoriu sa fii prezent in tara la termenele de judecata stabilite pentru divort, dar este obligatoriu sa fii reprezentat de avocat.  Pe scurt, avocatul va face toate procedurile in numele tau.
Daca te intelegi cu celalalt sot asupra divortului aveti posibilitatea de a alege instanta unde doriti sa fie depusa cererea de divort. Daca nu te intelegi cu celalalt sot,  unica instanta unde pot depune cererea ta divort este Judecatoria Sector 5 din Bucuresti.

B.  Daca aleg un avocat divort online, ce acte trebuie sa ii trimit pentru a divorta?

 

Actele necesare divortului sunt certificatul de divort, certificatul de nastere al copilului minor si dovada ca ai sau aveti resedinta in strainatate. Aceste acte sunt necesare in copie deci pot fi trimise prin intermediul aplicatiilor mobile, retelelor de socializare sau prin mail.

Potrivit dispozitiilor articolulului 922 Cod Procedura Civila, instanta va avea nevoie de dovezi sau poate dispune efectuarea unor cercetari pentru a afla daca locuinta specificata in cererea de divort este aceeasi cu a sotului parat, de aceea este bine sa avem totul pregatit inainte de a depune cererea de divort.

Dacă te preocupă criteriile de stabilirea a onorariului avocațial ai posibilitatea să citești și acest articol.

C. Unde se depune cererea de divort?

Asa cum aratam mai sus, potrivit articolului 914 Cod Procedura Civila daca niciunul dintre soti nu are resedinta Romania, deci ambii locuiesc in strainatate, cererea de divort si actele enumerate se depun prin acordul acestora la orice judecatorie de pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care nu exista un acord intre soti cu privire la instanta competenta sa judece divortul, atunci singura instanta la care se poate introduce divortul este Judectoria Sector 5 din Bucuresti.

Eu recomand divortul la Judecatoria Sector 5 din Bucuresti deoarece este o instanta specializata in divorturi cu elemente de extraneitate.

Apropo de extraneitate, daca sotul este cetatean strain, poti divorta in fata instantelor romanesti daca amandoi locuiti in Romania la data introducerii de divort sau cel putin persoana care introduce cerere de divort locuieste in Romania de cel putin un an.

Daca te-ai casatorit in strainatate, transcrierea actelor de stare civila este o obligatie a cetatenilor romani impusa de dispozitiile Art. 43 al. 3 din legea 201/2009 cu privire la actele de stare civila. Aceasta inseamna ca in calitate de cetatean roman,  daca te-ai casatorit in strainatate esti obligat sa transcrii actul de casatorie. Dacă ai ignorat acesta dispozitie legala si nu ai transcris actul de casatorie, instantele romanesti nu se pot pronunta in privinta divortului.

D. Solutia: Avocat Divort Online

 

Cel mai ușor, simplu și rapid mod de a-mi scrie este prin completarea formularului de mai jos. Desigur, în cadrul platformei ai posibilitatea să îmi încarci și actele necesare pentru divorț  dar poți să îmi scrii și prin rețelele de socializare sau aplicațiile mobile.

 

Av. Dragomir Gabriel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *