Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Avocat Online pentru Certificat Divorț European

Dacă locuiești în străinătate, ai divorțat în România și dorești ca statutul de persoană divorțată sa fie recunoscută în străinătate, cea mai simplă soluție este obținerea unui: Certificat Divorț având denumirea legală Certificat privind hotărârile judecătorești în materie matrimonială și cea uzuală Certificat European de Divorț.

Dacă într-un articol anterior ți-am explicat cum poți divorța online, prin acest articol vreau să îți explic cum este cel mai ușor să obții recunoașterea în străinătate a statutului de divorțat (persoană singură).

Certificatul de Divorț poate fi obținut după emiterea sentinței prin care s-a pronunțat divorțul

 

Art. 39 din Regulamentul (CE) 2201/2003 are denumirea marginală Certificat privind hotărîrile judecătorești în materie matrimonială și certificat privind hotărârile judecătorești în materia răspunderii părintești. Deci, chiar denumirea marginală ne indică faptul că certificatul privește o hotărâre judecătorească, el poate fi emis dacă a fost emisă hotărârea judecatorească prin care s-a pronunțat divorțul.

Potrivit Art. 39 din Regulamentul (CE) 2201/2003 “Instanța judecătorească sau autoritatea competentă din statul membru de origine eliberează, la cererea oricărei părți interesate, un certificat utilizând formularul al cărui model este prezentat în Anexa 1 (hotărâri judecătorești în materie matrimonială) sau Anexa 2 (hotărâri judecătorești în materia răspunderii părintești)

Art. 2 Pct. 4 din Regulamentul menționat mai sus definește hotărârea judecătorească ca fiind orice hotărâre de divorț, de separare sau anulare a unei căsătorii, precum și orice hotărăre judecătorească privind răspunderea părintească pronunțată de o instanță judecătorească a unui stat membru, oricare ar fi denumirea hotărârii, inclusiv termenii de “decizie”, “sentință” sau “ordonanță”.

Având în vedere sistemul de drept din România, certificatul de căsătorie poate fi eliberat după rămânerea definitivă a sentinței prin care s-a pronunțat divorțul. Dacă suntem în ipoteza unui divort prin acord, întrucât hotărârea este executorie de drept, certificatul privind hotărârile judecătorești în materie matrimonială poate fi obținut imediat după comunicarea sentinței. Dacă ne aflăm în ipoteza unui divorț din culpă certificatul de divorț poate fi obținut după 30 de zile de la comunicarea sentinței, adică după expirarea termenului de apel.

Certificatul de Divorț reprezintă un formular utilizat în toată comunitatea europeană

 

În conformitate cu dispozițiile Art. 39 din Regulamentul CE, enunțate mai sus, certificatul de divorț reprezintă un formular eliberat de instanța română care a pronunțat divorțul.

Potrivit Art. 2 pct. 4 din același Regulament, acest formular utilizat și solicitat de autoritățile din țările membre UE,  nu poate fi eliberat de către notar deoarece certificatul de divorț privește hotărârile judecătorești în materie matrimonială pronunțate de o instanță judecătorească.

De ce  certificatului reprezintă cea mai simplă soluție pentru recunoașterea divorțului și implicit a statutului de persoană singură

 

Dacă locuiești în străinătate, ai divorțat în România și dorești ca statutul de persoană divorțată sa fie recunoscută în străinătate, practic tu soliciți ca hotărârea ta divorț pronunțată în România să fie recunoscută în străinătate.

Potrivit Art. 37 din Regulamentul European 2201/2003 persoana care solicită recunoașterea în străinătate a unei hotărâri de divorț pronunțate în România, trebuie să prezinte:

  • O copie a hotărârii care să întrunească toate condițiile necesare în vederea stabilirii autenticității sale adică legalizată, apostilată și recunoscută pe teritoriul statului respectiv
  • Certificat Divorț menționat la Art. 39

În continuare, potrivit alineatului 2 al aceluiași articol, dacă se solicită recunoașterea unei hotărâri judecatorești la pronunțarea careia fostul soț a fost absent, partea care solicită recunoașterea hotărârii trebuie să prezinte și documente din care să rezulte că fostul soț a fost notificat sau a acceptat divorțul în mod neechivoc.

Pe scurt, după emiterea hotărârii de divorț  de către o instanță din România, acest certificat acest certificat ajută la recunoașterea hotărârii de divorț pronunțate în România, fără să mai fi nevoie de apostilări sau alte acte. Certificatul  a fost special conceput pentru simplificarea procedurii și pentru recunoașterea divorțului în statele membre UE.

Te ajut online să obții certificatul de divorț!

 

Pentru a obține certificatul nu trebuie să vii în țară, întreaga procedură se desfășoară online și cel mai important: plătești la sfărșit, când îti trimit certificatul scanat sau pozat.

Contractul de asistență juridică este disponibil online deci îl poți consulta imediat.

Dacă  ai orice nelămuriri, mi-ar placea să comentezi mai jos. Intotdeauna răspund cu plăcere comentariilor și mă straduiesc să lămuresc orice neînțelegere!

Av Gabriel Dragomir

Av. Gabriel Dragomir

 

 Spune-mi despre nevoile tale specifice!
Ca avocat ofer servicii pentru a te ajuta să transformi problemele în soluții!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *