Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Onorariu avocat divorț în România în 2023 pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.Procedura online!

Timp necesar pentru informare onorariu avocat divorț – 10 min. Pentru costuri și detalii relevante click aici!

Dacă dorești o soluție rapidă la problema: ”onorariu avocat divorț”  poți consulta Ghidul Orientativ al Onorariilor Minimale disponibil pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor.

Dacă ești hotărât să fii asistat de un avocat, îți recomand să inițiezi discuția cu avocatul de la modalitatea în care poți obține prin divorț ceea ce îți dorești. Întâi,  pentru că vei fi surprins să afli că avocatul este în imposibilitate să îţi comunice  costul fără a cunoaște detaliile concrete ale divorţului. Apoi, pentru că Art. 294 ind. 1 lit. e din Statutul Profesiei de avocat  interzice avocatului să facă orice mențiuni referitoare la valoarea serviciilor, gratuități sau modalitate de plată.

Pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, reglementările europene permit o procedură de divorț online prin intermediul avocatului. Această procedură presupune un  divorț pe cale judiciară, la o instanță din România fără prezența părților dar cu participarea obligatorie a avocatului. Concret, cetățenii români din străinătate care doresc să divorțeze, trebuie doar să semneze actele trimise de mine și să mi le trimită prin poștă. În final, vor obține hotărârea de divorț și chiar certificatul de divorț în materie matrimonială (așa numitul certificat european).

Pentru mine,  încrederea valorează mai mult decât onorariul. Din acest motiv plata onorariul avocațial este stabilit în două etape: prima la semnarea contractului și cealaltă la afișarea soluției de divorț, aspect care se menţionează şi în contractul de asistență juridică.

Pentru că în acest articol discutăm de onorariu, în acest articol îți voi explica principiile stabilirii  onorariului raportat la ceea ce poți obține în mod sigur în urma divorțului.

A. Onorariu avocat divorț îl stabilesc după următoarele criterii:

 

1. Divorț prin acord sau nu

2. Dacă există copii minori și lipsește acordul soțului cu privire la exercitarea autorității părintești, locuința minorului și plata pensiei de întreținere

3.Complexitatea problemelor de drept

 

B. Divorțul prin acord – Ambii soți sunt de acord cu divorțul

 

Primul citeriu avut în vedere la stabilirea onorariu avocat divorț este acordul soților în privința divorțului. Este cea mai  realistă cale de a divorța.

Practic,  soții locuiesc în Europa, semnează actele trimite de mine prin mail și mi le expediază  pentru deschide procedura legală de divorț în România. În acest caz, pot să îți spun că taxa de timbru este 200 lei iar costul expedierii actelor prin curier pornește de la 60 euro și  prin poștă de la 10 euro, evident în funcție de țară și distanță.

Dacă soțul nu este de acord cu divorțul, lucrurile se complica semnificativ  inclusiv în ceea ce priveste competența instanței române de a pronunța divorțul, a legii aplicabile și a soluționării problemelor legate de copii. Dacă vrei să afli mai multe despre un divorț în care soțul nu este de acord cu divorțul poți accesa acest articol.

C.  Dacă există copii minori, soțul este de acorda ca divorțul să fie soluționat de instanța romînă dar lipsește acordul acestuia cu privire la exercitarea autorității părintești, locuința minorului și plata pensiei de întreținere

 

Al doilea criteriu în funcție de care stabilesc onorariu avocat divorț este existența copiilor minori și lipsa acordului soțului în ceea ce privește exercitarea autorității părintești, locuința minorului și plata pensiei de întreținere.

Pe scurt, soțul este de acord cu divorțul dar nu este de acord cu privire la exercitarea drepturilor părintești. Atunci când exista copii minori și lipsește acordul soțului în privința divorțului, lucrurile devin dificile. Regulamentul European 2201/2003 (articolul 12) înlocuit prin Regulamentul 1111/2019 prevede că instanța română se poate pronunța în chestiuni care privesc răspunderea părintească dacă  celalalt soț este de acord și dacă este în interesul superior al minorului.   Pe scurt, dacă nu există acord, instanța română nu poate soluționa cererile privitoare la copii, va pronunța doar divorțul. Deci,  rezolvăm divorțul fără a rezolva problema copiilor.

O alternativă la refuzul soțului privind acordul în exercitarea autorității părintești este  realizarea unui acord în cadrul căruia soțul căruia  îi este încredințat copilul să fie de acord cu plata pensiei de întreținere  în natură, adică: celălat părinte să asigure copilului hrană, îmbrăcăminte sau încăltăminte  fără a se menționa vreo sumă de bani.

D. Complexitatea problemelor de drept

 

În ceea ce privește complexitatea problemelor de drept este imposibil să ma raportez la ele în cadrul acestui articol deoarece ar trebui să utilizez noțiuni tehnice iar articolul nu și-ar atinge scopul acela de a te lămuri cu privire la criteriile de stabilire ale onorariului pentru divorț. Pot doar să te asigur că acestea vor fi discutate, în concret. anterior semnării contractului de asistență juridică.

Aș mai vrea să îți explic despre situaţia în care onorariu avocat divorț este maximal. Cel mai mare onorariu avocat divorț este atunci vrei ca soțul pârât să fie singurul vinovat de divorț și vrei să exerciți autoritatea părintească în mod exclusiv, doar tu, adică doar tu să iei deciziile importante în ceea ce privește copilul.  În acest caz trebuie să cunosc toate faptele care te-au determinat să soliciți un astfel divorț și să îți fac recomandări în conformitate cu  dispozițiile legale și  practica judiciară. De exemplu consumul de băuturi alcoolice poate fi pus pe seama presiunii psihologice exercitate de celălalt soț, plecarea din domiciliul conjugal poate fi urmarea amenințarilor celuilalt soț sau infidelitatea se poate datora atitudinii celuilalt soț și nu se impune exercitarea autorității părintești doar de un singur părinte. Cert este că sunt rare situațiile în care doar unul dintre soți poate fi responsabil de desfacerea căsătoriei dar dacă vrei să te lămurești îți recomand acest articol.

E. Cum îmi scrii

 

Cel mai ușoară, simplă și comodă modalitate de a-mi scrie este prin completarea formularului de mai jos. Bineînțeles că poți utiliză și aplicațiile mobile sau rețelele de socializare.

Dacă acest articol ți-a fost util înseamnă că efortul meu a meritat. Dacă dorești să îi faci pe alții să înțeleagă criteriile în funcție de care stabiliesc eu onorariului pentru divorț, poți să distribui acest articol.

 

 

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *