Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Cum incadrez in Clase Nisa? Ce termeni sa folosesc?

Dacă într-un articol publicat pe site-ul www.înregistraremarca.com, ti-am explicat importanța reprezentării clare și precise a semnului înregistrat ca marcă, în acest articol îți voi explica  incadrarea bunurilor si serviciilor pe care doresti sa le protejezi in CLASE NISA.

Ce inseamna Clase NISA

 

Clasele NISA reprezinta un sistem de clasificare a produselor si serviciilor care doresc sa fie protejate prin inregistrarea marcii. Acest sistem cuprinde toate produsele si serviciile posibile a fi inregistrate. Deci, este imposibil sa nu regasesti produsul sau serviciul tau in clasificarea pe CLASE NISA.

Clasificare pe Clase Nisa este formata din 45 de clase.Produsele sunt cuprinse in clasele 1-34 iar serviciile in clasele 35-45.

Desi clasificarea internationala a produselor si serviciilor (Clasele Nisa)  este disponibila pe site-ul OSIM tradusa in limba romana este dificil sa cauti produsul sau serviciul tau intre toate serviciile si produsele existente.

Cea mai usoara metoda de clasificare

 

Iti recomand sa folosesti www.tmclass.tmdn.org. Acesta reprezinta un motiv de cautare  foarte util care face iti permite sa cauti prin  toate clasele de produse si servicii produsul sau serviciul pe care doresti sa il protejezi.

Termeni folositi pentru incadrarea in Clase NISA

 

In cadrul clasificarii NISA fiecare clasa de produse si servicii are o denumnire generica. Acesta denumire include denumire include numele produselor sau serviciilor in mod generic.

Astfel, poti inregistra marca pentru produse sau servicii denumite in mod generic, de exemplu:crema.

In acord cu Decizia CJUE C-371/18  lipsa de claritate si precizie a termenilor utilizati pentru desemna produsele sau serviciile poate reprezenta un indiciu de inregistrarea  marcii cu rea credinta deoarece marca poate fi inregistrata in scopul obtinerii unui monopol sau pentru a bloca activitatea unui comerciant care nu a inregistrat marca.

Desi, in acord cu aceeasi decizie a CJUE, lipsa de claritate si precizie a termenilor utilizati pentru inregistrarea marcii nu poate reprezenta motiv pentru anularea inregistrarii marcii, totusi marca poate fi anulata daca a se dovedeste ca inregistrarea a servit scopurilor descrise mai sus.

Inregistrarea marcii pentru produse si servicii denumite in mod generic prezinta dezavantajul ca marca nu te ajuta la distingerea serviciilor sau produselor tale de alte servicii similare. Altfel functia marcii nu se realizeaza iar tu nu poti obtine niciun folos practic din inregistrarea marcii.

Pentru o inregistrare corecta, destinata scopului pentru care este protejata marca este recomandabila consultarea unui avocat specializat sau consultant in proprietate intelectuala deoarece incadrarea in Clase NISA trebuuie realizata in conformitate cu specificul produselor sau serviciilor pentru care se utilizeaza marca.

Clasificarea produselor in Clase Nisa reprezinta o operatiune care poate fi dificila si complexa atunci cand marca inregistrata vizeaza mai multe produse si servicii. Daca nu te descurci si ai nevoie de ajutor, scrie-mi, te pot consilia online.

Av. Dragomir Gabriel

 

1 thought on “Cum incadrez in Clase Nisa? Ce termeni sa folosesc?”

  1. Pingback: https://telegra.ph/Technology-A-linchpin-To-Maintain-Businesses-Handle-Remote-Workforce-Amid-Pandemic---Technology-02-16

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *