Din cauză că Moldova nu este țară membră UE, hotărârile judecătorești pronunțate în Republica Moldova trebuie supuse procedurii recunoașterii pe teritoriul României. Pentru recunoasterea hotărârii pronuțate în Republica Moldova sunt aplicabile dispozițiile Codul de Procedură Civilă Român și ale Tratatului dintre România și Republica Moldova.
1.Tratatul cu privire la recunoașterea hotărârii pronunțate în Republica Moldova pe teritoriul României
Pentru recunoașterea hotărârii pronunțate în Republica Moldova sunt aplicabile prevederile Titlului III din Codul de procedură civilă, intitulat „Eficacitatea hotărârilor străine”, respectiv prevederile art. 1094 şi urm. din acest titlu raportate la art. 50 şi urm. din Tratatul între România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, ratificat prin Legea nr. 177/1997.
Conform art. 50 alin. 1 din Tratatul sus-menţionat, fiecare parte contractantă recunoaşte şi încuviinţează executarea, pe teritoriul său, în condiţiile prevăzute de prezentul tratat, a hotărârilor pronunţate pe teritoriul celeilalte părţi contractante.
Prin alin. 2 al aceluiaşi articol se prevede că în sensul paragrafului 1 prin hotărâri se înţelege:
- a) hotărârile în cauzele civile, patrimoniale şi nepatrimoniale, pronunţate de instanţe judecătoreşti sau alte instituţii competente;
- b) hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauzele penale, cu privire la obligaţia de despăgubire pentru daunele cauzate;
- c) hotărârile judecătoreşti referitoare la cheltuielile de judecată;
- d) hotărârile arbitrale.
Potrivit art. 52 alin. 2 lit. a din Tratatul între România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, la cererea de recunoaştere şi încuviinţare a executării vor fi anexate textul complet al hotărârii, precum şi o adeverinţă că hotărârea a rămas definitivă şi este susceptibilă de executare, dacă aceasta nu rezultă din hotărâre.
2. Procedura pentru recunoașterea hotărârii pronuțată în Republica Moldova potrivit Codului de Procedură Civilă Român
Pentru a obține recunoaștereahotărârii pronunțată în Republica Moldova trebuie îndeplinenite urmatătoarele criterii:
- Hotărârea a cărei recunoaștere o solicit se circumscrie noțiunii de hotărâre străină, astfel cum prevăd dispozițiile art. 1094 Cod procedură civilă;
- Hotărârea să poată face obiectul recunoașterii pe teritoriul României
- Hotărârea nu este contrară ordinii publice de drept internațional român, cerință impusă de art. 1095 Cod procedură civilă;
- Sunt îndeplinite condițiile recunoașterii prevăzute de art. 1096 Cod procedură civilă:
- a) hotărârea este definitivă potrivit legii Republicii Moldova
- b) instanţa care a pronunţat-o a avut, potrivit legii statului de sediu, competenţa să judece procesul
- c) există reciprocitate în ceea ce priveşte efectele hotărârilor străine între România şi statul instanţei care a pronunţat hotărârea conform 50 al. 1 dn Tratatul aprobat prin legea 177/1997 și este prezumată în conformitate cu dispozițiile Art. 2561 al. 2, teza 2-a Cod Civil.
De asemenea, trebuie să nu existe motive de refuz a recunoașterii hotărârilor străine, dintre cele prevăzute de art. 1097 Cod Procedură Civilă și să fie îndeplinite cerințele prevăzute de art. 1100 din Cod Procedură Civilă.
3. Ce reții și cum îmi scrii
Hotarările pronuțate în Republica Moldova trebuie recunoscute pe teritoriul României. Dacă acest articol te-a ajutat să înțelegi procedura atunci efortul meu a meritat iar tu poți să îl distribui pentru a-i ajuta pe alții să înțeleagă.
Dacă vrei să îmi scrii, cel mai rapid, simplu și economic mod este prin utilizarea formularului de mai jos. Evident, dacă îți este mai ușor, poți să îmi scrii și prin aplicații mobile sau rețele de socializare.