Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Anularea unei mărci înregistrate fără intenția de a o utiliza

Anularea unei mărci înregistrate fără intenția de a o utiliza, adică a unei mărci înregistrate fără intenția reală de a utiliza marca în activitatea comercială ci pentru a împiedica concurenții să utilizeze semnul înregistrat ca marcă în activitatea comercială, este posbilă.

Deși implică o cheltuială nedorită, în acest articol voi explica de ce merită efortul financiar de anulare a unei mărci al cărei unic rol este de a bloca activitatea comercială. Înainte de orice decizie, trebuie verficat prin orice surse posibile dacă marca este utilizată efectiv în activitatea comercială apoi trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

1.   Sistemul atributiv de marcă înregistrată

 

Legislațiile naționale consacră sisteme diferite de dobândire a dreptului la marcă.

În dreptul român este aplicabil  sistemul atributiv.

Acest sistem presupune că dreptul la marcă se dobândește prin prioritate de înregistrare.Dreptul la marcă aparține persoanei care a inregistrat prima semnul distinctiv.

În acest sistem , dreptul asupra unei mărci înregistrate se dobândește prin înregistrare și nu prin utilizare. Sistemul american este diferit și presupune înregistrarea mărci după o perioadă de utilizare în care și-a dovedit eficiența.

Există și excepții de la sistemul atributiv, anume: în cazul unei firme de pază și protecție, pentru obținerea licenței de funcționare pentru a desfășura activități de pază și protecție este obligatorie înregistrarea ca marcă a denumirii firmei și a semnelor distinctive.(art. 25 al. 1 lit d din HG 301/3012)

2. Marci inregistrate în scopul blocării concurenței

 

Potrivit Deciziei CJUE C-371/18 ” în ipoteza în care titularul unei mărci nu a introdus cererea de înregistrare a acesteia pentru a participa în mod loial la concurențăci pentru a aduce atingere intereselor unor terți, într-un mod neconform cu uzanțele loiale, sau pentru a obține un drept exclusiv, în alte scopuri decât cele ce privesc funcțiile esențiale a unei mărci, cu precădere funcția de a indica originea comercială a produsului” există rea-credință.

Așadar lipsa intenției se a folosi marca potrivit funcțiilor sale specifice acelea de a indica originea comercială și de a  distinge produsele și serviciile de alte produse și serviciile concurente, constituie rea-credință la depunerea cererii de înregistrare marcă și poate fi sancționată cu anularea mărcii.

Astfel, dacă prin  cererea de înregistrare se urmărește să se împiedice concurenții sau terții să utilizeze anumite semne ca marcă, acestă înregistrare nu are nicio legătură cu activitatea comercială, reprezintă o veritabilă cerere anticoncurențială al cărei unic scop este împiedicarea terților de a desfășura propriile activități comerciale și este anulabilă chiar dacă marca fost înregistrată și există certificat de înregistrare.

3. Cum anulezi o marcă înregistrată neutilizată

 

Anularea unei mărci înregistrate în scopul blocării activității comerciale este posbilă doar prin acțiune în instanță prin care se poate solicita decăderea pentru neuz sau anularea pentru înregistrare cu rea-credință.

4.Cum îmi scrii 

 

Dacă ai descoperit dorești să anulezi o marcă care te împiedică în desfășurarea activității cel simplu, comod și rapid mod de a-mi scrie este prin completarea formularului de mai jos. Desigur, îmi poți scrie prin și prin rețele de socializare sau aplicații mobile.

 

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *