Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Urgentarea executării obligației prin penalități de întârziere

Aplicarea de penalități de întârziere de către creditorul obligației de a face sau a nu face a fost reglementată ca un mijloc de constrângere a debitorului, fiind menită să îl deteremine pe acesta să procedeze la executarea obligației. Scopul reglementării nu este acela de transforma obligația stabilită în titlu executoriu într-o obligație de executare prin echivalent ci de a-l determina pe debitor să își execute obligația stabilită prin titlu executoriu.

      1. Penalități de întârziere prevăzute de Art. 906 Cod Procedură Civilă

Art. 906 al. 2 Cod Procedură Civilă acordă psibilitatea creditorului de a solicita penalități de întârziere dacă debitorului obligației de a face sau a nu face nu își îndeplinește obligația stabilită prin titlul executoriu.  Potrivit dispozițiilor art 906 Cod Procedură Civilă dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviințare a executării, debitorul nu execută obligația de a face sau de a nu face, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalități, de către instanța de executare. Penalităţile de întârziere prevăzute de Art. 906 al. 2 CPC reprezintă sume de bani pe care debitorul unei obligații de a face sau de a nu face este obligat printr-o hotarâre judecătorească să le plateasca creditorului, pentru fiecare zi de întârziere, pâna la executarea în natură a obligației, nefiind un mijloc de despagubire a creditorului.

Așadar, trăsătura esentială a acestora este aceea că aceste penalități reprezintă un mijloc de constrângere, prin amenințarea pe care o prezintă pentru debitor, spre a-l determina să-și execute obligația asumată.

         2. Prin solictarea penalităților nu se acoperă prejudiciul

 

Creditorul unei obligații de a face poate urgenta executarea obligației prin solicitarea penalităților de întârziere. Penalităţile nu au legătură cu prejudiciul încercat de creditor, datorita neexecutarii obligației de catre debitor, acestea neavând un caracter reparatoriu, ci caracterul unei pedepse civile, aplicându-se doar atunci când este vorba de asigurarea executarii obligatiilor de a face si de a nu face.

 

             3. Ce reții

Dacă ești creditorul unei obligații de a face poți solicita pe cale judiciară aplicarea unor penalităși de întârziere în scopul de a-l determina pe debitor să își execute obligația.

Dacă ai nevoie de ajutor, poți să îmi scrii prin:

  • aplicațiile mobile sau rețelele de socializare
  • apasă acest

 

Av. Gabriel Dragomir

           


Spune-mi despre nevoile tale specifice!
Ca avocat ofer servicii pentru a te ajuta să transformi problemele în soluții!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *