Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Un avocat bun este cel care contribuie de dezvoltarea ființei umane, nu cel care aplică legea la o situație concretă

Avocatura este un serviciu care trebuie să ajute la dezvoltarea ființei umane iar un avocat bun trebuie să urmărească acest scop. Dacă scopul avocatului este doar să aplice legea la o situație de fapt concretă atunci rolul său în societate nu s-a realizat.

Un avocat bun își dorește sa dea soluţii pentru probleme dificile de drept. În cazul problemelor ușoare, soluțiile se cunosc sau rezultă de la sine. Într-o situație dificlă, un avocat bun îţi va spune întotdeauna adevărul despre ceea ce crede. Asta nu este acelaşi lucru cu a-ţi spune care crede el că este adevărul.

Orizontul de cunoaștere al unui avocat bun trebuie să depășească hotarele specializării, trebuie să știe să adauge informației claritate, concizie și să o facă seducătoare, provocatoare. Dacă reușește acest lucru atunci va stârni admirația celor din jur, lucru de care intelegența artificială va fi tot timpul incapabilă.

Aşa cum un actor premiat nu se va recomanda niciodată ca actor bun şi eu voi evita să mă recomand ca avocat bun, expert sau specialist într-un anumite domeniu. Este o chestiune de mentalitate, notorietatea și valoarea se apreciază de alții prin ceea ce faci, nu este necesar să o spui sau să te recomanzi.

Unul din lucrurile de bază de care avem nevoie este acela de a fi competenți într-un anumit domeniu. Noi, avocații, putem insufla încredere clienților prin satisafacerea acestei nevoi de competență. Nu este necesar să o transmitem, aceasta se vede, se simte.

Trebuie spus că în această meserie care implică creativitate ca și în sculpurură sau în pictură, nu știi niciodată la ce te să te aștepți. Așa cum artistul nu poate intui reacția publicului la opera sa nici avocatul nu poate ști cum privește judecătorul situația expusă de el. Mi se pare mie, că în condițiile unui sistem judiciar bazar pe judecători absorbiți de munca din dosare, lipsiți de răbdarea de a asculta accentul s-a mutat de pe calitatea pledoariei orale, pe modalitatea de expunere scrisă și claritate raționamentului.

Ani la rând am încercat să ma perfecționez pornind de la obiectivul general că inteligența nu este ceva ce trebuie să dovedesc ci ceva ce trebuie să dezvolt. În încercarea de  a deveni un avocat bun m-am definit prin contrapoziție și nu prin inducție. Adică am evitat să mă uit în jur și să imit ci am încercat să aduc un plus. Această mentalitate mi-a fost insuflată de profesorul Avram Filipaș și întărită după mulți ani de profesorul Mircea Micle. Cred că  acum după mai mult de 10 ani de profesit  reușesc să mi centrez mai bune stretegia procesuală. Dacă întodeauna am avut o orientare procesuală clară, în anumite momente simțeam că îmi lipsește focusarea pe activitățile mici și necesare atingerii obiectivelor. Nu a fost greu să înțeleg că ținând cont doar de litera legii dar ignorând spiritul ei, principiile de drept și regulile de interpretare creativitatea mea era limitată iar sentimentului profesionalismului îmi lipsea cu desăvârșire.

De câțiva ani, folosesc textul legal doar ca un instrument în cadrul unui principiu, arătând o interpretare prin care țin cont de scopul legii.Astfel, în loc să mă simt ca un mecanic care indică textele legale și jurisprudența din manualele de drept am început să mă simt ca un avocat.

Acest articol s-a născut nemulțumirea mea față de modul pasiv de a face avocatură. Un avocat care își prezintă munca în fața judecătorului prin indicarea textelor legale incidente la situația de fapt supusă  analizei este departe de a fi un avocat bun. Acest mod de a face avocatură consumă timpul judecătorului și este neproductiv.  Dincolo de faptul că această practică ignoră principiul de drept cunoscut încă din dreptul roman: iura novit curia (judecătorul cunoaște legea ),  trasnformă un judecător interesat de soluționarea problemei de drept în unul plictisit. Să stai și să asculți nenumărate pledoarii despre admiterea sau respingerea cererii deoarece nu este în conformitate cu anumite texte legale pe care se prespune că le găsești ușor poate fi infiorător de plictisitor și ai nevoie de o doză serioasă de răbdare.

Un avocat bun este acela care este capabil să explice clientului direcția acțiunilor sale iar judecătorului să îi prezinte un raționament logic, profund, limpede și clar care poate conduce la concluzia dorită.

Scriu acest articol și  pentru a determina un comportament corect al cititorului atunci când va avea nevoie de un avocat. Vreau să ofer cititorul unui instrument prin care își poate valida deciziile. În cazul alegerii avocatului, așa cum am spus mai sus, instrumentul este:raționamentul. Da, eu în calitate de avocat, cred ca un specialist care te ”plimbă” prin texte legale și îți oferă explicații din care nu înțelegi nimic, nu poate fi o alegere rațională doar pentru că el știe, el este specialistul. Poate fi o alegere bună și un avocat de la care nu ai înțeles nimic dar sunt sigur că ai dubii mult timp după ce ai luat decizia.

Redactarea unui act juridic presupune concentrarea unui volum de cunoștințe într-un text simplu, clar și coerent și reprezintă măsura valorii profesionistului. Din acest motiv, orice act pe care il redactez este văzut de client înainte de intra în ”circuitul juridic”. Este metoda mea prin care clientul poate să fie convins că sunt alegerea bună.

În acest articol, îți prezint concis câteva idei care te vor ajuta să înțelegi rolul unui avocat bun, valoarea pe care o poate aduce proiectului tău și dacă o căutare după termenul ”avocat bun” este relavantă.

1.Un avocat bun te ajută să scapi de amendă sau dosar penal?

 

Este greșit să crezi că un avocat bun, specializat, te poate ajuta să scapi de o amendă mare sau de un dosar penal. Posibil să existe lacune de care poți profita și care te pot ajuta să ai câștig de cauză. Dar dacă pornești de la ideea că ai angajat un avocat și ai rezolvat problema ai mari șanse să sfârșești prin a fi dezamăgit deoarece soluția poate să nu fie la nivelul așteptărilor tale.

Avocatul este un partener indispensabil al justiției iar activitatea profesională a avocatului se exercită în scopul înfăptuirii justiției deoarece serviciile oferite corespund unui interes public.

2.Ce înseamnă avocat bun?

 

Cred cu tărie că nu poți interveni la ochi fără a ține cont de cap. De aceea, voi pleda întotdeauna pentru multidisciplinaritate. Potrivit DEX MULTIDISCIPLINÁR, -Ă, multidisciplinari, -e, adj. (Despre domenii ale științei) înseamnă care este fundamentat pe transferul de concepție și metodologie între două sau mai multe discipline; pluridisciplinar, interdisciplinar.Un avocat bun este acela care poate privi problemele juridice din prisma tuturor ramurilor de drept.

Avocatul nu este nici medic și nici profesor, de aceea în avocatură specializarea ține mai mult de numărul și dificultatea problemelor dintr-un anumit domeniu decât de necesitatea specializării în acel domeniu. Am văzut mulți avocați buni care abordau în actele procesuale sau în pledoarii jurisprudența CEDO sau Curții de Justiție a Uniunii Europene fără a pretinde că sunt specialiști CEDO sau CJUE.

3.  Plătește pentru plusul de experiență și valoare pe care avocatul îl dă proiectului tău

 

Un avocat bun este acela care îți transmite ceva care are sens,  logică iar tu înțelegi valoarea serviciilor pentru care plătești. Eu aș prefera să aleg un avocat ale cărui sfaturi sunt clare pentru mine, înteleg utilitatea demersurilor lui, văd că are experiență în probleme similare și se implică în rezolvarea problemei mele.

Despre criteriile de alegere a avocatului am scris în acest articol. Un avocat bun are o reputație clădită în timp, prin muncă, implicare și progres. La un moment dat va ajunge ca un diamant, toată lumea va ști că este bun și nu va avea nevoie de publicitate sau promovare.

Cred că ai înțeles raționamentul meu. Acum rămâne doar să rezolv dilema referioare la temenii de căutare:avocat bun sau avocat bun divorț București? Dacă avocatul are o bună reputație și poți vedea date referitoare la activitatea sa, atunci este suficientă căutarea în funcție de primul termen. Adăugarea specializării și localității poate reprezenta un criteriu mai puțin relevant pentru nivelul avocatului dorit deoarece în cadrul rezultatelor relevante vor apărea si reclamele plătite. Dacă aș vrea să îmi fac reclamă ca avocat, nu aș alege termenul avocat bun deoarece este prea vag, evident că aș prefera avocat divorț, avocat București sau avocat divorț București. Dar mie îmi place să scriu, astfel puteți vedea nivelul meu fără ca eu să am nevoie de reclamă.

Dacă ai nevoie de părerea mea, aș fi bucuros să îți prezint soluția mea la problema ta.

Cel mai rapid, simplu și ușor mod de a-mi scrie este prin utilizarea formularului de mai jos.

 

 

Av. Gabriel Dragomir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *