Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Servicii de avocat online pentru divorț în România din străinătate

Într-un articol anterior,  am explicat de ce un divorț în România din străinătate este posibil online doar în cazul cetățenilor români care au reședința în străinătate. Toate informațiile necesare pentru un divorț în România din străinătate le găsești structurate în acest link.

În acest articol doresc să îți explic de ce pentru un divorț în România din străinătate procedura online este disponibilă doar prin avocat.

Întâi pentru că: divorțul din străinătate fără prezența soților nu este posibil  la primărie (pe cale administrativă), notar sau mediator. Deci, dacă te afli în  străinătate nu este disponibilă o procedură online prin care să poți divorța în fața Ofițerului de Stare Civilă, a Notarului sau a Mediatorului deoarece ultima lor locuința comună nu se află în România.  Chiar dacă soții, cetățeni români cu reședința în străinătate, ar dori să se folosească de domcililul din buletin și să beneficieze de procedura de divorț administrativ, adică la notar, primărie sau la ofițerul de stare civilă, această procedură  este posibilă doar  dacă soții sunt de acord cu divorțul și sunt prezenți în fața funcționarului public însărcinat cu desfacerea căsătoriei.

Apoi, pentru că în fața instanței de judecată este posibilă judecata în lipsă, ceea ce înseamnă că în baza unui contract de asistență juridică încheiat online cu un avocat, puteți divorța fără să fie necesară deplasarea în țară. În urma acestei proceduri judiciare online cu avocatul obții o hotărâre de divorț care poate fi recunoscută în orice țară din lume.

În fine, această soluție de divorț online prin intermediul avocatului este în concordanță cu dispozițiile legale aplicabile și  jurisprudența Inaltei Curți de Casație și Justiție a României,Curții Constituționale a României  și a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Nu trebuie ignorat faptul că întreaga procedură de divorț are caracter legal și imperativ. Divorțul privește starea civilă a persoanei iar starea civilă este de domeniul legii, nu de domeniul voinței individuale pentru a putea face obiectul vreunei înstrăinări sau renunțări.

Această soluție rezultă și din dispozițiile articolului 3 litera b raportat la articolul 12 din Regulamentul European 2201/2003 actualizat prin Regulamentul  1111/2019 coroborate cu Art. 921 Cod Procedură Română potrivit căruia  cetățenii români cu reședința în străinătate  pot să divorțeze în fața instanței din România dacă sunt reprezentați de avocat.

În cele ce urmează voi detaia procedura de divorț în România din străinătate și îți voi oferi și soluția online pentru trimiterea actelor necesare divorțului.

A. Divorț în România din străinătate în fața Ofițerului de Stare Civilă sau Notarului fără prezența părților – imposibil. Argumente legale.

 

În cazul în care există acordul soților, articolul 375 din Codul Civil prevede posibilitatea desfacerii căsătoriei prin divorț  de către ofțerul de stare civilă sau de către notarul public de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuințe comune. În ipoteza noastră, întrucât ultima locuință comună a soților nu se află în România, în mod evident divorțul pe cale administrativă nu este posibil.

Chiar dacă divorțul pe cale administrativă ar fi posibil, pornind de la ipoteza că soții au locuit în comun doar în România, divorțul pe cale administrativă sau la notar prezintă incovenientul că după 30 de zile de la depunerea cererii de divorț, soții trebuie să se prezinte personal în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului. Potrivit Art. 376 din Codul Civil cererea de divorț se depune de soți împreună, notarul sau ofițerul de stare civilă înregistrează cererea și acordă soților un termen de reflecție de 30 de  zile la expirarea căruia soții trebuie să se prezintă personal în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului.

Concluzionând, pentru divorțul în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului sunt necesare 2 deplasări în România, le depunerea acestuia și pronunțarea lui.

B. Divorțul nu este posibil prin mediator. Mediatorul te poate ajuta cu cereri accesorii divorțului

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat prin Recursul în Interesul Legii Nr. 33/2019 în sensul că mediatorii nu au calitatea de agenţi instrumentatori învestiţi de lege să îndeplinească un serviciu de interes public şi nici de reprezentanţi ai statului în exercitarea funcţiei. Astfel, exprimarea de către soţi a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în faţa unui mediator şi încheierea de către aceştia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecinţă desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.

De altfel, mediatorul nu este enumerat în cuprinsul articolului 376 al. 3 din Codul Civil între persoanele care pot verifica consimțământul liber si neviciat al soților în privința divorțului.

C. Divorț din străinătate fără prezența părților posibil doar pe cale judiciară

 

Articolul 382 din Codul Civil stabilește imperativ că desfacerea căsătoriei prin divorț se dispune prin hotărâre, de către instanța care pronunță divorțul. Acest lucru este justificat de faptul că instanța de judecată verifică consimțământul actual, liber și neviciat al soților în vederea desfacerii căsătoriei.

În cazul divorțului din străinătate pe cale judiciară, instanța verifică acordul soților pentru divorț prin avocat în conformitate cu dispozițiile articolului 921 din Codul de Procedură Civilă și ale articolului 3 litera b din Regulamentul European 2201/2003.

Divorțul din străinătate pe cale judiciară este posibil în România chiar și dacă soțul nu este acord cu divorțul dar problemele de drept internațional le-am expus într-un articol separat pe care îl poți citi dacă dai click aici.

Dacă înainte de a-mi scrie vrei să afli criteriile în funcție de care stabilesc onorariul avocațial, poți citi acest articol.

D. Cum realizez un divorț în România din străinătate și cum îmi scrii

Cel mai ușor, simplu și rapid mod de a-mi scrie este prin completarea formularului de mai jos. Desigur, în cadrul formularului îmi poți atașa și actele necesare pentru divort dar poți să îmi scrii și prin rețele de socializare sau aplicații mobile.

 

Av. Gabriel Dragomir

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *