Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Recuperare pensie alimentara neplatita de la parintele care locuieste in strainatate. Primul demers:Anexa 1

Mi-am propus să scriu un articol despre recuperare pensie alimentara neplatita de la parintele care locuieste in străinatate pentru a te ajuta sa intelegi ce acte ai nevoie si cum poti obtine pensia alimentara care reprezinta, de fapt, un drept al copilului.

Pentru facilitatea procedurilor de recuperare a pensiei alimentare neplatite, la nivel european este aplicabil Regulamentul UE 4/2009 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materie de obligație de intretinere. Scopul acestui regulament este acela de a oferi posibilitatea creditorului obligației de intretinere care se află intr-un stat membru sa execute, cu usurinta, o hotarare care s-a pronuntat intr-un alt stat membru. Cu alte cuvinte, parintele minorului care are reședința într-un stat membru  poate executa in acelasi stat membru sau in altul o hotarare definitiva pronuntata in România

In acest articol iti voi prezenta actele necesare pentru începerea executarii silite și iti voi propune o solutie pentru a le obtine online.

1. Acte necesare pentru recuperare pensie alimentara neplatita

 

Art. 20 din Regulamentul European 4/2009 impune parintelui care doreste sa inceapa executarea silita a pensiei de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca din Romania obligația de a furniza urmatoarele documente:

(a) o copie a respectivei hotarari care sa intruneasca toate conditiile necesare in vederea stabilirii autenticitatii sale -este vorba de hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere legalizata si care in principiu nu trebuie tradusa;
(b) extrasul hotararii pronuntate de instanța de origine prin intermediul formularului prezentat ca model in Anexa 1 – Anexa 1 se obține de la instanța care a pronunțat hotararea care urmeză sa fie pusa in executare ;
(c) dupa caz, un document in care se stabileste situația restantelor si in care se indica data la care a fost efectuat calculul-poate fi un tabel excel in care se explică restantele si modul de calcul;
(d) atunci cand este necesar, transcrierea sau traducerea continutului formularului menționat la punctul (b), în limba oficiala
a statului membru in cauza sau, atunci cand statul membru respectiv are mai multe limbi oficiale, intr-una dintre limbile
oficiale ale procedurii judiciare corespunzătoare locului în care este formulată cererea, conform legii statului membru
respectiv, sau intr-o alta limba pe care statul membru in cauza declara ca o accepta. Fiecare stat membru poate sa indice limba sau limbile oficiale ale institutiilor Uniunii Europene, altele decat propria limba sau propriile limbi, in care accepta sa se completeze formularul iar instanta romana ar trebui sa o poate elibera direct in limba acelui stat.

e)din experinta mea profesionala, plus fata de aceste acte mai este nevoie de Certificatul de divort in materie matrimoniala eliberat in conformitate cu dispozitiile art. 39 din Regulamentul Europena 2201/2002.(numit generic Certificat European de Divort)

2. Ce este Anexa 1 si ce contine

 

Anexa 1 este un extras din hotararea pronuntata de instanta romana in care se mentioneaza plata obligatiei de intretinere (obligatia la plata pensiei alimentare). Această anexa nu este supusa niciunei proceduri de recunoastere pentru incuviintarea executarii silite.

Este foarte important de retinut ca aceasta anexa poate fi eliberata de instanta romana in limba tarii  unde urmeaza sa fie utilizata. De exemplu: daca părinții se afla in Olanda si se doreste executarea acestei obligatiei de intretinere in Olanda, deoarece parintele care datoreaza intretinerea lucreaza in Olanda, aceasta anexa se elibereaza de instanta romana in limba neerlandeza.

Mai este important de retinut ca: o traducere a hotararii judecatoresti pronuntate de instanta romana poate fi solicitata doar daca hotararea prin care este stabilita pensia de intretinere a fost contestata.

3. Pe scurt ce acte ai nevoie pentru executarea in strainatate si cum imi scrii

 

Dacă parintele care datoreaza intretinere lucreaza  in strainatate pentru a-l executa ai nevoie de:

Dacă doresti sa te ajut cu obtinerea documentelor necesare recuperarii pensiei alimentare neplatite,  cel mai rapid, simplu și economic mod de a-mi scrie este prin utilizarea formularului de mai jos. Evident, dacă îți este mai ușor, poți să îmi scrii și prin aplicații mobile sau rețele de socializare.

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *