Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Reabilitarea de Drept şi Reabilitarea Judecătorească ca temei pentru ștergerea faptelor din cazierul judiciar

Reabilitarea reprezinta mijlocul legal prin care fostul condamnat este deplin integrat pe plan juridic în societate. Reabilitarea este cunoscută în știința dreptului penal sub 2 forme: reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească.

În dreptul penal român reabilitarea poate fi obținută pentru orice condamnare indiferent de gravitatea acesteia și de natura infracțiunii. Pentru infracțiunile de o gravitate mai redusă operează reabilitarea de drept iar pentru cele cu o gravitate mai ridicată  operează reabilitarea judecătorească

Această diferențiere este importantă pentru că determină instituța competentă și tipul cererii care trebuie formulată.

1. Reabilitarea de drept la cerere

 

Dacă în cazierul judiciar sunt înscrise fapt de o mai mică gravitate, de exemplu:  pedeapsa amenzii, pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, atunci cererea pentru ștergerea faptelor din cazierul  judiciar privește o reabilitare de drept iar cererea se adresează Poliției Române, Serviciul de Cazier. În București Serviciul de Cazier se află la Secția 10 Poliție.

În ciuda dispozițiilor Art. 528 din Codul de Procedură penală care prevăd că autoritatea care ține evidența cazierului va șterge din oficiu mențiunile privind pedeapsa aplicată condamanatului după expirarea unei perioade de timp de 3 ani, există multe situații în care faptele înscrise în cazierul judiciar nu sunt șterse mult după expirarea acestui termen.

2. Reabilitare judecătorească doar la cerere

 

Dacă în cazierul judiciar sunt înscrise fapte de o gravitate mai mare,  cum ar fi fapte pentru care s-a aplicat pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cererea pentru ștergerea faptelor din cazierul  trebuie judiciar privește o reabilitare judecătorească,  trebuie adresată instanței care a judecat  cauza în primă instanță și trebuie să cuprindă toate mențiunile obligatorii prevăzute dar de articolul 530 din Codul de Procedură Penală.

În cazul reabilitării judecătorești îndeplinirea condițiilor de reabilitare se constată de către instanța de judecată prin hotărârea pronunțată.

3. Cum îmi scrii

Despre mine ca avocat de drept penal poți afla din acest articol. Cel mai simplu, rapid și comod mod de a-mi scrie este prin completarea formularului de mai jos. Dacă îmi încarci în site  buletinul și hotărârea de condamnare cererea de reabilitare o voi depune în aceeași zi.

Mulțumesc,

Av. Gabriel Dragomir