Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Principiile mele ca avocat drept penal

Atunci când am început activitatea ca avocat drept penal am știut că este important să am un set de principii care să mă ajute în activitatea zilnică. Sțiam din prima zi în care am decis să intru în dosare penale că inculpatul are o umbră de șansă deoarece se luptă cu un sistem, nu cu o persoană anume care reprezintă organul de cercetare penală.

          Principiile după care îmi ghidez activitatea ca avocat drept penal  sunt:

 

  1. Orice acuzat, indiferent ce a făcut are nevoie de cea mai bună apărare, pentru că sistemului nu îi pasă dacă este vinovat sau nu. Sistemul este interesat de existența probelor care pot conduce la un raționament care să justifice condamanrea. În consecință, dacă există dovezi care pot conduce la stabilirea nevinovăției sau la aplicarea unei pedepse mai mici, atunci colaborarea cu mine are sens, dacă nu, mai bine recunoaște pentru a beneficia de reducerea pedepsei.
  2. In dubio pro reo – De îndoială profită infractorul. Orice avocat drept penal trebuie să pornească cu acestă regulă.  Această regulă se explică prin faptul că dacă probele administrate în sprijinul învinuirii coroborate cu alte probe sau cu lipsa de certitudine fac ca îndoiala să persiste în ceea ce privește faptele reținute în sarcina inculpatului, atunci îndoiala este echivalentă cu o probă pozitivă de nevinovăție. Această regulă  se reflectă  legislativ în principiul aflării adevărului consacrat de Art. 5 Cod Procedură Penală.
  3. Apărarea nu trebuie să se bazeze pe soluții doctrinare sau păreri personale ci trebuie să se fundamenteze pe certitudinea dobândită pe bază de probe decisive, complete, sigure care reflectă realitatea.  Potrivit Art. 103 Cod Procedură Penală: probele nu au valoare dinainte stabilită și sunt supuse liberei apreciei a organelor judiciare în urma evaluării tuturor probelor administrate în cauză. Astfel, simplele aprecieri sau deducții ale organului de urmărire penală, aprecieri care în practică sunt susținute de cele mai multe ori doar de declarații incerte de martori, nu echivalează cu o prezumție absolută că faptele există în condițiile în care dovedirea faptelor penale nu se face pe raționamente ci pe probe certe, concludente care să se coroboreze între ele.

            De ce era nevoie să îmi cunoști principiile ca avocat drept penal

 

Am vrut să îmi cunoști principiile pentru a cunoaște valorile după care mă ghidez. Vreau să înțelegi că într-un dosar penal eu urmăresc probele, datele certe care contureză existența nevinovăției sau a circumstanțelor atenuante și nu folosesc doar o probă care consideri că este în favoarea ta.

Deși am pledat și în dosare având ca obiect infracțiunea de omor prefer infracțiunile din zona economică și de proprietate industrială care reprezintă aria mea de expertiză. Activitatea de avocat drept penal o fac în memoria celui mare profesor de drept pe care l-am vazut eu: Avram Filipaș. Este imposibil de precizat cât este pasiune, știu însă sigur ca există oameni care merită apărați.

                Ce reții:

Dacă există probe certe și concludente care se coroboreză între ele și conduc la un raționament în baza căruia vinovăția poate fi stabilită cu certitudine, atunci cea mai bună soluție este recunoașterea faptei. Dacă există probe care pot stabili nevinovăția sau pun la îndoială probele administrate de organul de cercetare penală atunci are sens să îmi scrii completând formularul de contact sau aplicațiile mobile.

 

 

 

 

Av. Gabriel Dragomir

 

 


Spune-mi despre nevoile tale specifice!
Ca avocat ofer servicii pentru a te ajuta să transformi problemele în soluții!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

1 thought on “Principiile mele ca avocat drept penal”

  1. Allison Howart

    Când l-am găsit pe Dr. Ogume, aveam nevoie disperată de a-l aduce înapoi pe fostul meu iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. El m-a abandonat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe Dr. Ogume prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne reîntregim. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început din nou să-mi trimită mesaje text și s-a simțit oribil pentru ceea ce m-a supus. El a spus că sunt cea mai importantă persoană din viața lui și el știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când dr. Ogume m-a ajutat, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Îl recomand cu drag pe Dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *