În cazul unei infracțiuni săvârșite în străinătate de către o persoană de naționalitate română preluarea procedurilor penale de către statul român poate reprezenta unica garanție că inculpatul înțelege procedurile penale, se poate apăra în mod eficient și va primi o pedeapsă propoțională cu gravitatea faptei sale.
Cum se poate realiza preluarea procedurilor penale de către statul român
Potrivit Art. 131 al. 1 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală: „Orice cerere de preluare a procedurii penale adresată de un stat străin parchetelor sau instanțelor române se înaintează, după caz, Ministerului Justiției sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”
Deci, autoritățile competente din țara unde a fost săvârșită infracțiunea transmit Ministerului Justiției din România o cerere de preluarea a procedurilor penale, adică de continuare a urmăririi penale sau a judecății.
Pentru a grăbi transmiterea acestei cereri este recomandabil ca inculpatul să facă o cerere în fața autorității care îl anchetează prin care să solicite preluarea procedurilor penale de către autoritățile române. Preluarea procedurii de către statul român nu se realizează în baza cererii adresare de către inculpat dar aceasta poate reprezenta imboldul necesar pentru ca statul străin să transmită o cerere de preluare a procedurilor.
Cum se motivează cererea de transfer a procedurilor penale pentru a fi admisibilă
În primul rând inculpatul trebuie să arate că preluarea procedurilor de către autoritățile române favorizează integrarea socială în caz de condamnare. Apoi, trebuie arătat de ce transferul procedurilor în România servește unei mai bune administrări a justiției.
De exemplu, inculpatul poate arăta că martorii pot fi audiați prin video conferință iar el își poate realiza apărarea într-un mod mult mai eficient.
Pot folosi o cerere de transfer a procedurilor și pentru a întârzia judecata?
Răspunsul este afirmativ. Dacă statul străin transmite cererea autorităților române, Curtea de Apel competentă din România judecă adminisibilitatea acesteia.
Ce reții
Dacă ai săvârșit o infracțiune în străinătate ai dreptul să soliciți preluarea procedurilor penale de către autoritățile statului român.
Pentru judecarea admisibilității cererii de transfer a procedurilor în România, nu este obligatorie prezența inculpatului.
Te pot ajuta online dacă faci o programare prin unul din mijloacele disponibile pe site.
Av. Gabriel Dragomir