Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Pot contesta raportul de evaluare efectuat in cadrul executarii silite?

Situatia Premisa:Imobilul executat silit este subevaluat in cadrul raportului de evaluare dispus de executor in cadrul dosarului de executare.

Aceste articol isi propune sa raspunda la intrebarea:Reprezinta o SOLUTIE contestarea in instanta a evaluarii efectuate in cadrul dosarului de executare?Sau, tehnic spus, Raportul de Evaluare se circumscrie sferei actelor de executare care pot fi contestate in cadru procesual?Daca nu poate fi contestata valoarea ce SOLUTII exista?

  • Dispozitii legale (procedurale)

Din economia art. 835 Cod Proced. Civila Nou rezida faptul ca natura juridica a expertizei de evaluare este aceea a unei probe administrate in faza de executare silita in scopul evaluarii bunului urmarit.

In conformitate cu dispozitiile art. 835 al. 3 Cod Procedura Civila la cererea partilor interesate sau in cazul in care executorul nu poate proceda la evaluare, executorul va numi un expert care sa stabileasca valoarea de circulatie a imobilului.
In continuare,potrivit art. 835 al. 7 Cod Procedura Civila Nou o alta expertiza nu este admisibila.

  • Evaluarea dispozitiilor legale

Deci, potrivit dispozitiilor legale, executorul judecatoresc procedeaza la evaluarea bunului urmarit in doua situatii:

a)La cererea creditorului

b)In situatia in care nu poate face el insusi evaluarea imobilului.

 

Deoarece in temeiul art. 835 al. 7 Cod Procedura Civila Nou o alta expertiza nu mai este admisibila, rezulta ca valoarea rezultata din raportul de evaluare nu poate fi contestata.

 

In concluzie, NU REPREZINTA O SOLUTIE , contestarea pe calea contestatiei la executare propriu zisa, a valorii rezultate din raportul de evaluare.Asa cum este reglementata de art. 711 Cod Procedura Civila Nou, in cadrul contestatiei la executare poate fi atacata executarea silita insasi sau pot fi atacate actele de executare intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale.Raportul de Evaluare nu reprezinta nici executare silita si nici act de executare intocmit cu incalcarea dispozitiilor legale.Din contra, Raportul de Evaluare reprezinta un act de executare emis in baza dispozitiilor legale.Faptul ca evaluarea nu este egala sau apropiata de valoarea de piata a imobilului nu conduce automat la concluzia ca este raportul de evaluare este un act emis cu incalcarea dispozitiilor legale.

  •           Ce retinem?

Retinem asadar, raportul de evaluarea are valoarea juridica unei probe administrate in faza de executare silita in scopul evaluarii bunului urmarit deci nu reprezinta un act de executare silita, acesta nu se circumscrie sferei actelor de executare care pot fi contestate in cadru procesual, pe calea contestatiei la executare.

  • Ce SOLUTII exista?

Am inteles ca valoarea rezultata din raportul de evaluare nu poate fi contestata in niciun fel.

SOLUTIA este ca dupa primirea somatiei prin care ti se pune in vedere inceperea executarii silite, sa depui la executorul judecatoresc o cerere prin care soliciti evaluarea bunului urmarit si daca este posibil sa depui si un raport de expertiza efectuat de catre expert platit de tine in care sa fie mentionata valoarea imobilului.Aceasta valoare mentionata de expert trebuie sa fie apropiata de valoarea la care doresti sa fie evaluat bunul in cadrul executarii silite.

  •   Ce ai castigat citind acest articol?

Onorariul unei consultatii la un avocat executare silita sau avocat din Bucuresti pentru executare silita.As putea adauga chiar si taxa de timbru, care nu este deloc negljabila, in cazul care ai fi formulat contestatie la executare care ar fi fost respinsa.

Sigur ca un avocat executare silita din orasul tau sau din Bucuresti iti poate oferi lamuriri mult mai clare si SOLUTII care se potrivesc concret situatiei tale.Este recomandabil sa consulti un avocat executare silita din Bucuresti sau din orasul tau, acest articol ajuntandu-te doar la identificarea SOLUTIILOR.

Av.Dragomir Gabriel