Părăsirea domiciliul alături de copil atunci când căsătoria este sortită eșecului reprezintă cea mai grea decizie pentru părintele care nu poate avea ulterior un domiciliu stabil.Temerea cea mai mare este aceea că minorul sau minora nu îi poate fi încredințat/ă spre creștere și educare deoarece nu are un domiciliu stabil.
Această temere încerc să o lămuresc prin acest articol.Este posibil ca un copil să fie încredințat părintelui care a părăsit domiciliul conjugal și locuiește la rude sau prieteni?
Dispozițiile legale privind domiciliul copilului
Potrivit Art. 496 Cod Civil, copilul minor locuiește la părinții lui.Dacă părinții nu locuiesc împreună, aceștia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.În caz de neîntelegere intre părinți, instanța de tutelă hotărăște, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială și ascultându-i pe părinți și pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani, având in vedere interesul superior al minorului.
Deci, instanța va dispune întocmirea a două rapoarte de anchetă socială la fiecare din cele doua locuințe, la fostul domiciliu conjugal și la domiciliul rudelor sau prietenilor unde locuiește în prezent părintele alături de copil.Scopul raportului de anchetă socială este acela de a stabili dacă ambele locuințe oferă condiții locative bune ce ar permite creșterea și educarea copilului în condiții corespunzătoare.
Apoi, instanța îi va asculta pe părinți și evident, va audia și martori pentru a stabili modul în care părinții s-au implicat în creșterea și educarea acestuia, anterior părăsirii domiciliul conjugal.
În final, instanța va decide având în vedere interesul superior al copilului.
Interesul Superior al Copilului
În procedura judiciară a stabilirii domiciliului copilului la unul dintre părinți, când aceștia nu mai locuiesc împreună și nu se înțeleg, instanța de judecată va hotarî la care dintre aceștia este în interesul minorului să aibă domiciliul.
Stabilirea acestui interes se face în urma examinării tuturor criteriilor de apreciere, îndeobște cunoscute, printre care:
- vârsta copilului,
- condițiile materiale si morale pe care fiecare părinte le poate asigura pentru o bună dezvoltare intelectuală și fizică,
- atașamentul față de copil și al copilului față de părinte,
- interesul și grija manifestată de părinți în timpul conviețuirii și după separarea în fapt și alte asemenea împrejurări legate de interesul copilului
Deci, criteriul locuinței stabile nu poate fi absolutizat.Acesta reprezintă un criteriu de care instanțele țin cont dar nu este singurul.
Poate fi încredințat copilul parintelui care nu are domiciliu stabil?
Răspunsul este afirmativ dacă acesta este interesul superior al copilului.
Astfel, intanța poate reține că:deși copilul nu ar avea o stabilitate locativă la părintele alături de care a părăsit domiciliul, totuși acest lucru este normal deoarece în urma despărțirii dintre părinți, părintele alături de care este copilul are nevoie de o perioadă în care să se reorganizeze, să îsi caute un loc de muncă și o locuință.Dacă la momentul procesului locuința în care se află minorul satisface toate condițiile necesare pentru o bună dezvoltare intelectuală și fizică, atunci copilul poate rămâne alături de acest părinte în această locuință.În acest sens există hotărâri judecatorești pronunțate de instanțe in fața cărora am reprezentant, nu este doar simpla mea părere.
Cea mai rapidă și ieftină cale de a divorța după ce ai plecat
Dacă ai părăsit domiciliul conjugal alături de copil reorgnizarea este grea iar costurile unui divorț greu de susținut.De aceea ma conceput Serviciul Online:Redactare Acte Pentru Proces prin care plătești doar pentru redactarea cererii de chemare în judecată pe care o depui sau o trimiți prin poștă la instanță, îți voi explica.Contractul de Asistență Juridică este de asemenea disponibil pe site.Poți apela la acest serviciu și dacă soțul te dă in judecată pentru că ai părăsit domiciliul conjugal.
Ce reții
Copilul poate crește alături de tine, dacă ai părăsit domiciliul alături de copil si locuiești la rude sau prieteni.Este posibilă încredințarea copilului chiar dacă nu ai un domiciliu stabil.
Cea mai rapidă cale de a divorța este Serviciul Online:Redactare Acte Pentru Proces.
În cazul în care articolul nu ți-a fost util, scrie-mi și spune-mi ce nu ai înteles.
Av. Gabriel Dragomir