Cred că un avocat pune știința în slujba binelui dacă face lucrul corect pentru motivul corect. Înainte de a alege ca stea călăuzitoare ”Știința în slujba binelui!” am crezut că ar fi potrivit: ”Mai întâi oamenii, apoi principiile!” Voiam să transmit că așez oamenii deasupra principiilor de drept. Pornesc de la dreptul material, de la proceduri și ajung la principiile de drept iar deasupra tuturor așez omul. Prin acest exercițiu am realizat că demersul meu urmărește de fapt realizarea binelui posibil în contextul relațiilor sociale. Pot să ating acest scop dacă știința dreptului servește binelui general al omului și dacă regulile și principiile de drept sunt subordonate omului.
Ca avocat onest trebuie să recunosc că acest logo i se datorează lui Nietzsche, Kant și Jordan Peterson. Nietzsche a fost impulsul pentru că de la el am preluat ideea că dacă îți cunoști ”de ce-ul”, te adaptezi la orice ”cum” iar Kant mi-a lămurit ideea de bine moral. În fine, Jordan Peterson m-a ajutat să fac o conexiune între bine și ceea ce fac.
- Știința
Pentru un avocat, știința reprezintă o poartă îngustă care conduce spre succes dacă se poate aplica în activitatea practică. Pentru a deveni practică, știința are nevoie de o metodă bazată pe principii iar principiile trebuie întemeiate pe concepte utilizate cu succes deoarece în caz contrar sunt lipsite de utilitate.
- Binele
În avocatură, binele reprezintă ceva care trebuie negociat, nu stabilit definitiv, ceva care trebuie gestionat atent pentru a diminua riscurile imprevizibile.
Bine înseamnă eliberarea oamenilor de îndoieli și oferirea de certitudini. Ca avocat este dificil să aduci întotdeauna certitudini în viața oamenilor. Este posibil ca la începutul unui proces dificil să nu îți poți forma o imagine concretă a celei mai bune soluții, a celui mai posibil bine. Poate trece ani de zile până ca un avocat să aibă confirmarea că strategia aleasă este cea corectă și conduce la cel mai bun bine posibil.
Eu ajung la certitudine atunci când clienții mei cunosc părerea mea sinceră cu privire la problema lor. Pentru a oferi o părere sinceră, mă concentrez asupra a ceea ce este bine pentru clienți, nu asupra a ceea ce vor să audă pentru a-mi deveni clienți. Spun adevărul despre ceea cred, ceea ce nu înseamnă că ceea ce spun eu reprezintă adevărul.
- Cum pun ca avocat ”Stiința în slujba binelui!”?
Mintea mea este setată să aplic ceea ce știu pentru a face bine. Fac asta prin articolele publicate pe blog și prin activitatea practică cotidiană. Încerc ca azi să fac cel mai mare bine posibil azi să fie depășit de cel făcut mâine. Binele făcut anul acesta să fie depășit de binele făcut anul viitor.
Deci, în esență, ”știința în slujba binelui” înseamnă să fac tot ce pot în prezent pentru un bine, în mod realist, în viitor.
Av. Gabriel Dragomir