Istoria Logo-ului. Povestea mea ca avocat

Cred că pentru a înțelege modul în care eu privesc profesia de avocat trebuie să cunoști de  ce-ul  din spatele logo-ului: ”Știința în slujba binelui!”. M-am gândit inițial la: ”Mai întâi oamenii, apoi principiile!” deoarece doresc să transmit că așez oamenii deasupra principiilor de drept. Pornesc de la dreptul material, de la proceduri ajung la principiile de drept și deasupra tuturor așez omul. Așa am realizat că pot așeza omul deasupra tuturor regulilor și principiilor dacă știința servește binelui general al omului.

Ca avocat onest trebuie să recunosc că acest logo i se datorează lui Nietzsche, Kant și Jordan Peterson. Nietzsche a fost impulsul pentru că de la el am preluat ideea că dacă îți cunoști ”de ce-ul”, te adaptezi la orice ”cum” iar Kant mi-a lămurit ideea de bine moral. În fine, Jordan Peterson m-a ajutat să fac o conexiune între bine și ceea ce fac.

  1. Știința

Pentru un avocat, știința reprezintă o poartă îngustă care conduce spre succes dacă se poate aplica în activitatea practică. Pentru a deveni practică, știința are nevoie de o metodă bazată pe principii iar principiile trebuie întemeiate pe concepte utilizate cu succes deoarece în caz contrar sunt lipsite de utilitate.

  1. Binele

În avocatură, binele reprezintă ceva care trebuie negociat, nu stabilit definitiv,  ceva care trebuie gestionat atent pentru a diminua riscurile imprevizibile.

Bine înseamnă eliberarea oamenilor de îndoieli și oferirea de certitudini. Ca avocat este dificil să aduci întotdeauna certitudini în viața oamenilor. Este posibil ca la începutul unui proces dificil  să nu îți poți forma o imagine concretă a celei mai bune soluții, a celui mai posibil bine. Poate trece ani de zile până ca un avocat să aibă confirmarea că strategia aleasă este cea corectă și conduce la cel mai bun bine posibil.

Eu ajung la certitudine atunci când clienții mei cunosc părerea mea sinceră cu privire la problema lor. Pentru a oferi o părere sinceră, mă concentrez asupra a ceea ce este bine pentru clienți, nu asupra a ceea ce vor să audă pentru a-mi deveni clienți. Spun adevărul despre ceea cred, ceea ce nu înseamnă că ceea ce spun eu reprezintă adevărul.

 

  1. Cum pun ca avocat ”Stiința în slujba binelui!”?

Mintea mea este setată să aplic ceea ce știu pentru a face bine. Fac asta prin articolele publicate pe blog și prin activitatea practică cotdiană. Încerc ca azi să fac cel mai mare bine posibilazi să fie depășit de cel făcut mâine. Binele făcut anul acesta să fie depășit de binele făcut anul viitor.