Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte în cazul care celalalt părinte locuiește în străinătate

Articolul își propune să analizeze dacă singurul fapt al distanței dintre părinți justifică exercitarea autorității părintești de către un singur părinte.  Potrivit Art. 397 Cod Civil, după divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, iar, potrivit Art. 398 Cod Civil, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de unul dintre părinți.

 

               1. Autoritatea părintească. De ce exercitarea autorității părintești de către un singur părinte este o excepție.

 

                         Potrivit Art. 483 Cod Civil, autoritatea părintească este ansamblul de drepturi și îndatoriri, care privesc atât persoana cât și bunurile copilului și aparțin în mod egal ambilor părinți. Părinții vor exercita autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului cu respectul datorat persoanei acestuia, și îl vor asocia pe copil la toate deciziile pe care îl privesc, ținând cont de vârsta și de gradul său de maturitate. 

                  Exercitarea drepturilor părintești reprezintă potrivit de Art. 8 din CEDO un element al vieții de familie. (Cauza Nielsen contra Danemarcei). Instanța poate hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de unul dintre părinți numai dacă există motive întemeiate în raport de interesul superior al minorului deoarece interesul superior al minorului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală.

             2. Motive întemeiate pentru exercitarea autorității părintești de către un singur părinte

 

                     Pentru aprecierea motivelor întemeiate relevante în cauză sunt  dispozițiile Art. 2 alin. 4 din Legea Nr. 272/2004 potrivit cărora principiul interesului superior al minorului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copii, întreprinse de autoritățile publice și de organismele private autorizate, precum și în toate cauzele soluționate de instanțele de judecată. În continuare, alineatul 5 al aceluiași articol prevede că persoanele prevăzute la art. 4 sunt obligate să implice familia în toate deciziile, acțiunile și măsurile privitoare la copil și să sprijine îngrijirea, creșterea. formarea, dezvoltarea și educarea acestuia în cadrul familiei. În fine, alineatul 6 al aceluiași articol arată că în stabilirea interesului superior al minorului, trebuie să se țină seama de o serie de factori cum ar fi:

  • Nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, educație, sănătate, securitate și stabilitate
  • Apartenența la o familie
  • Opinia copilului în funcție de vârstă și de gradul de maturitate
  • Istoricul copilului avându-se în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului precum și eventualele situții de risc care pot interveni în viitor
  • Capacitatea părinților sau persoanelor care urmează să se ocupe de îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia
  • Menținerea relațiilor personale față de care copilul a dezvoltat relații de atașament

             Principiul responsabilității părinților cu privire la exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor părintești este transpus în articolul 6 litera c din Legea 272/2004

         Dispozițiile  Art. 36 al. 7 din Legea 272/2004 stabilesc că: se consideră motive întemeiate pentru ca instanța să decidă ca autoritate părintească să se exercite de către un singur părinte:

  • alcoolismul și violența față de copil și față de celălalt părinte precum 
  • orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte al autorității părintești.

                Așadar, exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor părintești trebuie să aibă în vedere:

  •  interesul superior al copilului și 
  • să asigure bunăstarea materială și spirituală a acestuia, în special prin îngrijire, asigurarea creșterii, educării și întreținerii sale. 

Dacă există motive întemeiate se poate ajunge la concluzia că exercitarea autorității părintești de către un singur părinte este în interesul superior al minorului. Astfel de motive sunt:

 

  1. Lipsa de implicare a părintelui separat de copil, manifestată inclusiv prin neplata penisiei alimentare 
  2. Influența negativă asupra copilului concretizată în formule de adresare  și incitarea la violenă fizică sau psihică
  3. Comportamentul necorespunzator în societate al părintelui separat în prezența minorului, manifestat printr-un dezinteres total față de nevoile acestui ceea ce dovedește dezinteresul pentru îngrijirea, educarea sau bunăstarea materială a minorului
  4. Imposibilitatea de a ține legătura în cazurile în care este nevoie de exprimarea acordului în situații ce privesc creșterea și educarea minorei
  5. Incapabilitatea de a  oferi minorului îngrijirea corespunzătoare față de starea de sănătate 
  6. Atitudinea  de a nu se interesa de relația cu minora și situația juridică a acesteia 

 

 

           3. Situația în care unul dintre părinți locuiește în străinătate

 

În cazul în care un părinte locuiește în străinătate, părintele care locuiește în mod obișnuit cu minorul dorește exercitarea autorității părintești în mod exclusiv din cauza dificultăților în realizarea a unui acord pentru situațiile școlare sau medicale atunci când acesta este necesar. La acestea se adaugă și imposibilitatea deplasării în străinătate fără acordul celulilalt părinte. Deci, dificultățile nu sunt țin neapărat de comunicarea dintre părinți cât de imposibilitatea trimiterii acordului din străinătate în timp util.

Pe scurt, distanța dintre părinți poate constitui un motiv temeinic care să justifice exercitarea autorității părintești de către un singur părinte dacă însoțită și de alte motive (neplata pensiei de întreținere, încălcarea principiului responsabilității părintești concretizat în lipsă de implicare, consum de alcool, violență psihologică)  poate conduce la concluzia că se impune exercitarea autorității părintești doar de către un singur părinte.

               4.  Cum evaluez online posibilitatea de obține exercitarea autorității părintești de către un singur părinte

 

Dacă există motive întemeiate care te îndreptățesc să crezi că poți obține exercitarea autorității părintești în mod exclusiv, cel mai rapid, simplu și economic mod de a-mi scrie este prin utilizarea formularului de mai jos. Evident, dacă îți este mai ușor, poți să îmi scrii și prin aplicații mobile sau rețele de socializare.

Av. Gabriel Dragomir

 

 

 

 

             

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *