Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Dreptul de a avea legături personale cu minorul aflat în țară prin mijloace de comunicare video

Părintele separat de copil are dreptul de a avea legături personale cu minorul, iar în caz de neînțelegere între părinți, instanța de tutelă poate hotărî cu privire la modalitatea de exercitare a acestui drept inclusiv prin mijloace de comunicare video.  Pentru a stabili în concret un program de vitare, care include și comunicarea video pentru părintele separat de copil aflat în străinătate, instanța va avea în vedere interesul superior al minorului care impune ca acesta să fie crescut de ambii părinți.

1. Dreptul părintelui separat de copil de a avea legături personale cu minorul

 

Art. 401 Cod Civil instituie dreptul părintelui separat de copilul său  de a legături personale cu acesta. Conform Art. 17 din Legea Nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte cu părinții, rudele și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.

Potrivit Art. 18 din aceeași lege,  relaţiile personale se pot realiza prin:

a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;

b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;

c) găzduirea copilului, pe perioadă determinată, de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului;

d) corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;

e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;

f) transmiterea de către persoana la care locuieşte copilul a unor informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;

g) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului.

Mai reținem că potrivit Art. 19 din același act normativ, copilul care a fost separat de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia printr-o măsură dispusă în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului. Instanţa judecătorească, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, dacă există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului.

2. Legături personale realizate prin mijloace de comunicare video

 

Pentru a stabili o formă de comunicare prin mijloace video, instanța va avea în vedere interesul superior al copilului care trebuie să prevaleze în toate demersurile și deciziile în conformitate cu dispozițiile Art. 2 alin. 4 din Legea 272/2004. Acest interes impune ca minorul să fie crescu de ambii părinți și să se bucura de prezența acestora cât mai mult timp posibil, în vederea asigurării unui echilibru psihic și emoțional.

În același timp, dreptul de a avea legături personale cu minorul reprezintă un element fundamental al vieții de familie conform Art. 8 CEDO iar impiedicarea exercității acestuia de către părintele separat de copil ar reprezenta o ingerință în dreptul la viață familială.

3. Cum poţi obţine online dreptul de a avea legături personale cu minorul

 

Dacă dreptul de a legaturi personale cu minorul îţi este încălcat de părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, unica modalitate de aputea să îţi exerciţi acest drept este de a obţine o hotărâre judecatorească care să dispună un program de legături personale prin mijloace de comunicare video.

Eu te pot ajuta online cu redactarea cererii de chemare în judecată şi comunicarea acesteia instanţei competente sau cu redactarea cererii şi reprezentarea în fața instanței iar cel mai rapid, simplu și economic mod de a-mi scrie este prin utilizarea formularului de mai jos. Evident, dacă îți este mai ușor, poți să îmi scrii și prin aplicații mobile sau rețele de socializare.

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *