Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Divorț în Romania în cazul căsătoriei între un cetățean român și un cetățean străin! Condițiile pentru a putea divorța în România.

Răspunsul la întrebarea dacă cetățenii români aflați în străinătate căsătoriți în România sau în străinătate cu un cetățean străin pot introduce divorț în România este afirmativ. Dacă te-ai întros în România de cel puțin un an, există dispozițe legală care îți permite să introduci divorțul în România. Dacă locuiești în străinătate, poți cu acordul soțului să introduci divorțul în România.

Cei mai mulți cetățeni români aflați în străinătate știu ca pot divorța acolo, la instanța aflată la reședinta lor obișnuită sau la instanța de la ultima resedință obișnuită dar se gândesc la posibilitatea de divorț în România deoarece procedura de divorț este mult mai dificilă în țările de reședință, înțeleg mai bine legea română și costurile sunt mai reduse. De exemplu, în Italia sau Spania, țări în care se afla cei mai mulți români, procedura include și separarea în fapt, ceea ce înseamnă 2 ani de separare și apoi divorțul. Această procedură este valabilă in tot Vestul Europei. În România divorțul poate fi finalizat fără a parcurge procedura separației în fapt, adică fără a fi necesar ca soții sa fie efectiv despărţiţi şi durează aproximativ 3 luni.

În următoarele rânduri iți voi explica când poți introduce divorț în România chiar dacă eşti căsătorit cu un cetăţean străin. Înainte de toate vreau să ştii că poți face un acord cu soțul prin care să alegeți instanța care să pronunțe divorțul și nu trebuie să precizați nimic cu privire la vina desfacerii căsătoriei.

Dacă nu există acord, adică dacă nu te înțelegi cu soțul, iată ce trebuie să știi:

A. Legea Aplicabilă Divorțului dintre un cetățean român și un cetățean străin

 

Pentru a se evita declanșarea „goanei după tribunal” în sensul în care unul dintre soți să se grăbească să sesizeze instanța din statul in care locuiți iar celălalt soț să introducă divorț în România, a fost emis Regulamentul UE 2201/2003. Scopul Regulamentului a fost crearea unui climat de securitate, libertate și justiție. În acest scop Regulamentul stabilește criteriile în baza cărora se poate determina instanțele la care se pot introduce acțiunea de divorț, fară a stabili o ierarhie a acestora.

Toate criteriile obiective sunt enumerate la Art. 3-5  iar articolul 6 prevede, în esență, că acele competențe au caracter exclusiv.Aceasta înseamnă că doar la instanțele stabilite de Regulament potrivit criteriilor Art. 3-5 se poate introduce cererea de divorț.

Regulamentul folosește noțiunea de „reședință obișnuită” prin aceasta întelegându-se reședinta care corespunde locului care exprimă o anumită integrare în mediul social. În acest sens, urmează a se lua în considerare durata, regularitatea sau motivele șederii.Deci, reședința obișnuită nu este cea înscrisă în cartea de identitate ci locul unde soții locuiesc efectiv. În acest sens este și decizia CJUE C-289/2020 pct.57 potrivit căreia ”reședința obișnuită” se caracterizează prin 2 elemente: voința persoanei de a stabili centrul obișnuit al intereselor sale într-un anumit stat iar  prezența pe teritoriul statului să prezinte un  grad suficient de stabilitate.

B. Dacă ai contract de muncă în străinătate dar locuința comună a soților este în Romania, poți introduce divorț în România

 

De exemplu, dacă unul dintre soți este sportiv, are un contract în străinătate și locuiește acolo pe perioada contractului, „reședința obișnuită” este în România, deci divorțul poate fi introdus la o instanță din România. În favoarea instanței române pledează și faptul că celălalt soț locuiește încă la „reședință obișnuită” a soților.

 Așa cum am arătat,  Art. 3 al. 1 lit. b din Regulamentul UE 2201/2003  prevede că sunt competente să hotărască asupra divorțului instanțele judecătorești de cetățenie a celor doi soți. Întrucât cei soții au cetățenii diferite, atunci acest articol este inaplicabil iar divorțul în România poate fi introdus doar dacă reședința comună se află în România.

Dispozițiile Art. 915 al. 2 Cod Procedură Civilă  potrivit carora dacă niciul din soți nu mai are locuința în țară și nu există acord, se poate introduce divorț în România la Judecătoria Sector 5, este aplicabil tot situației în care ambii soți au cetățenie română.

C. Divorț în România – Reguli Speciale

În materia desfacerii căsătoriei, Codul de Procedură Civilă stabilește reguli speciale în ceea ce privește competența preferențială a instanțelor române.

Astfel, instanțele române sunt competente să pronunțe divorțul dacă:

  •      Ambii soți domiciliază în România și unul dintre ei este cetățean român sau apatrid
  •     Soțul care introduce divorțul locuiește in România de cel puțin un an

Concret, dacă te-ai întors în România de cel puțin un an, poți solicita divorțul in Romănia chiar dacă te-ai căsătorit în străinătate. Trebuie doar sa fi respectat obligația de transcriere a certificatului de căsătorie impusă de Art. 43 din Legea 201/2009 privind actele de stare civilă.

D. Ce reții

Dacă locuiești în străinătate, poți divorța in România. Cea mai comodă variantă de divorț este cu acordul celuilat soț. Despre asta am scris aici: Problema Divorț. Soluție:Avocat Divorț Online în România. Dacă vrei să știi costurile îți recomand acest articol.

Dacă vrei să începi online procedura de divorț completează formularul de contact sau scrie-mi prin intermediul aplicațiilor mobile sau rețelelor de socializare.

Av Gabriel Dragomir

Av. Gabriel Dragomir