Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Divorț din străinătate posibil online doar prin avocat! Iată de ce!

Procedura de divorț din străinătate  este posibilă online doar pe cale judiciară. Divorțul din străinătate nu este posibil online pe cale administrativă, notarială sau prin mediator. Altfel spus, dacă te afli în  străinătate nu este disponibilă o procedură online prin care să poți divorța în fața Ofițerului de Stare Civilă, a Notarului sau a Mediatorului.

Această soluție rezultă din dispozițiile legale aplicabile și este conformă jurisprudenței Inaltei Curți de Casație și Justiție a României, Curții Constituționale a României dar și Curții de Justiție a Uniunii Europene deoarece întreaga procedură de divorț are caracter legal și imperativ. Divorțul privește starea civilă a persoanei iar starea civilă este de domeniul legii, nu de domeniul voinței individuale pentru a putea face obiectul vreunei înstrăinări sau renunțări.

Procedura de divorț pe cale notarială, administrativă sau la mediator este posibilă doar în cazul în care soții sunt de acord cu divorțul. Dacă soții sunt cetățeni români care locuiesc în străinătate, chiar dacă aceștia sunt de acord cu divorțul, procedura de divorț pe cale administrativă, notarială sau la mediator nu le este aplicabilă deoarece ultima locuință comună a soților nu se află în România.

În temeiul articolului 3 litera b raportat la articolul 12 din Regulamentul European 2201/2003 cetățenii români cu reședința în străinătate  pot să divorțeze fără a se prezenta în fața instanței din România, chiar dacă au împreună copii minori.

În acest articol iți voi explica cum se realizează divorțul din străinătate  și îți voi oferi și soluția online pentru divorț din străinătate.

A. Divorț din străinătate online în fața Ofițerului de Stare Civilă sau Notarului este imposibil. Argumente legale.

 

În cazul în care există acordul soților, articolul 375 din Codul Civil prevede posibilitatea desfacerii căsătoriei prin divorț  de către ofțerul de stare civilă sau de către notarul public de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuințe comune. În ipoteza noastră, întrucât ultima locuință comună a soților nu se află în România, în mod evident divorțul pe cale administrativă nu este posibil.

Chiar dacă divorțul pe cale administrativă ar fi posibil, pornind de la ipoteza că soții au locuit în comun doar în România, divorțul pe cale administrativă sau la notar prezintă incovenientul că după 30 de zile de la depunerea cererii de divorț, soții trebuie să se prezinte personal în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului. Potrivit Art. 376 din Codul Civil cererea de divorț se depune de soți împreună, notarul sau ofițerul de stare civilă înregistrează cererea și acordă soților un termen de reflecție de 30 de  zile la expirarea căruia soții trebuie să se prezintă personal în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului.

B. Divorțul nu este posibil prin mediator. Mediatorul te poate ajuta cu cereri accesorii divorțului

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat prin Recursul în Interesul Legii Nr. 33/2019 în sensul că mediatorii nu au calitatea de agenţi instrumentatori învestiţi de lege să îndeplinească un serviciu de interes public şi nici de reprezentanţi ai statului în exercitarea funcţiei. Astfel, exprimarea de către soţi a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în faţa unui mediator şi încheierea de către aceştia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecinţă desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.

De altfel, mediatorul nu este enumerat în cuprinsul articolului 376 al. 3 din Codul Civil între persoanele care pot verifica consimțământul liber si neviciat al soților în privința divorțului.

C. Divorț din străinătate online posibil doar pe cale judiciară

 

Articolul 382 din Codul Civil stabilește imperativ că desfacerea căsătoriei prin divorț se dispune prin hotărâre, de către instanța care pronunță divorțul. Acest lucru este justificat de faptul că instanța de judecată verifică consimțământul actual, liber și neviciat al soților în vederea desfacerii căsătoriei.

În cazul divorțului din străinătate pe cale judiciară, verificarea acordului pentru divorț în absența părților reprezentate de avocat este permisă de dispozițiile articolului 921 din Codul de Procedură Civilă și articolului 3 litera b din Regulamentul European 2201/2003.

D. Cum îmi scrii pentru procedura online de divorț din străinătate

Dacă prin acest articol te-am făcut să înțelegi de ce online poți divorța doar prin avocat, ma bucur foarte mut deoarece articolul meu și-a atins scopul. Dacă vrei să le arăți altora care locuiesc în străinătate cum pot divorța online în România poți distribui acest articol. În cazul în care dorești să începem procedura online de divorț din străinătate. poți să îmic scrii chiar acum prin:

  •    Rețelele de socializare sau aplicații mobile
  •     Apasă butonul

 

Av. Gabriel Dragomir

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

1 thought on “Divorț din străinătate posibil online doar prin avocat! Iată de ce!”

  1. Allison Howart

    Când l-am găsit pe Dr. Ogume, aveam nevoie disperată de a-l aduce înapoi pe fostul meu iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. El m-a abandonat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe Dr. Ogume prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne reîntregim. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început din nou să-mi trimită mesaje text și s-a simțit oribil pentru ceea ce m-a supus. El a spus că sunt cea mai importantă persoană din viața lui și el știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când dr. Ogume m-a ajutat, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Îl recomand cu drag pe Dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *