Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

De la idee la realitate: înfiinţare SRL plătitor de TVA

Dacă activezi în domeniul comerțului dar și în alte domenii care implică circulația mărfurilor, cu siguranță, ești interesat de înființare SRL plătitor de TVA încă de înființare. Acest lucru este posibil prin completarea corectă a Anexei 1, Cererea privind fiscală în momentul depunerii dosarul de înființare al firmei la registrul comerțului competent.

A. Ce reprezintă cererea privind înregistrarea fiscală depusă la înființare SRL plătitor de TVA

 

Cererea de înregistrare fiscală reprezintă o anexă la cererea de înregistrare a firmei în registrul comerțului. Acest formular asigură SRL-ului în curs de înființare posibilitatea de a solicita odată cu înmatricularea și înregistrarea în scopuri de TVA.

Această procedură are în vedere simplificarea procesului de înregistrare în scop de TVA, prin primirea de  către ANAF de la registrului comerțului a solicitării de înființare SRL plătitor de TVA. Astfel, viitorul contribuabil este scutit de întocmirea unui nou dosar  la ANAF prin care să solicite înregistrarea în scopuri  de TVA.

B. Plafonul de TVA

 

Potrivit Art. 310 din Codul Fiscal, un SRL sau orice alt tip de entitate juridică care a cărui cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată este inferioară plafonului de 88.500 euro echivalent rotunjit a 300.000 lei, poate opta pentru scutirea de TVA pentru livrarea de buuri sau prestarea de servicii cu excepția  livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

În concluzie, plafonul sub care un SRL poate rămâne Neplătitor de TVA este de 300.000 lei sau 88.500 euro. Dacă la înființarea unui SRL care va realiza un plafon sub această cifra de afaceri dar se dorește înregistrarea în scopuri  de TVA atunci atunci pe Anexa prezentată la punctul 1 trebuie bifat punctul 4.3.

C. Înregistrare plătitor de TVA prin bifarea opțiunii corespunzătoare

 

Punctul 4 al Anexei 1 la cererea de înregistrare în registrul comerțului prezintă înregistrarea în scopuri de TVA. Punctele 4.2. și 4.3 sunt cele corespunzătoare înregistrării în scopuri de TVA în situația în care se depășește sau plafonul de 300.000 lei. Bifarea corespunzătoare a acestor căsuțe permite înregistrarea dorită în scopuri de TVA.

D. Cum îmi scrii pentru înființare SRL plătitor de TVA

 

Cel mai ușor  simplu și eficient mod de a-mi scrie este prin formularul de mai jos. Dacă dorești să cunoști condițiile de colaborare poți accesa acest link  iar dacă dorești să înțelegi mai multe lucruri despre registrul comerțului poți continua cu lecturarea acestui articol.