Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Acţiunea în anularea AGA

Hotărârile Adunării Generale a Asociaţilor sunt obligatorii chiar şi pentru asociaţii care nu au luat parte la hotărâre sau au votat în contră. Acţiunea în anularea AGA reprezintă mijlocul procedural prin care se solicită în instanță anularea hotărârilor care sunt contrare legii sau actului constitutiv.

1.Acțiunea în anularea AGA este specifică asociatului.

 

Potrivit Art. 1912 Cod Civil asociațul nemulțumit de o hotărâre luată cu majoritate, o poate contesta la instanța judecătorească în termen de 15 zile de la sedința adunării sau de la data când a luat cunoștință de această hotărâre.

Singurii care pot solicita anularea AGA sunt asociații, o persoană prejudiciată printr-o hotărâre AGA nu poate solicita anularea acesteia. Așadar, printr-o acțiune introdusă împotriva societății, asociatul nemulțumit de decizia luată care nu a participat la luarea hotărârii AGA sau care a votat în contră, poate solicita la Tribunal anularea hotărârii respective.

În practică, cele mai multe acțiuni privitoare la anularea hotărârilor AGA vizează: nerespectarea formalităților procedurale, ignorarea punctelor noi introduse pe ordinea de zi, lipsa cvorumului pentru adoptarea hotărârii sau neparticiparea asociaților îndreptățiți.

2. Persoana neasociat prejudiciată prin AGA poate solicita repararea prejudiciului cauzat

 

Potrivit dispozițiilor Art. 61 din Legea 31/1990: ”Creditorii sociali și orice alte persoane prejudiciate prin hotărârile asociților privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opoziție prin care să solicite instanței judecătorești să oblige, după caz, societatea asociații la repararea prejudiciului cauzat.”

În concluzie, obiectul cererii de opoziție poate fi numai repararea prejudiciului iar nu anularea hotărârii AGA. Astfel, dacă asociații cer dizolvarea volutară a societății pentru a evita datoriile către creditori, aceștia din urmă pot formula opoziție prin care să solicite obligarea asociaților la plata integrală a datoriilor.

În practică, a mai fost întâlnită situația în care, societatea cu datorii mari avea sediul expirat iar asociatul a solicitat dizolvarea și intrarea în faza de lichidare deoarece nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social. O astfel de cerere a fost respinsă ca inadmisibilă deoarece administratorul sau asociatul nu poate avea calitatea de persoană interesată în înțelesul Art. 237 alin. 1 din Legea 31/1990.

3.Ce reții

Dacă ești asociat într-o societatea comercială și ești nemulțumit de hotărârea AGA adotată, ai la dispoziție actiunea în anularea AGA. Dacă ai fost prejudiciat printr-o hotărâre AGA, poți solicita instanței repararea prejudiciului.

Dacă am reușit să te fac să înțelegi care sunt soluțiile pe care le ai la dispoziție în situația în care ai fost prejudiciat printr-o hotărâre AGA atunci articolul meu și-a atins scopul. Dacă dorești să demarezi o procedură judiciară, cel mai rapid, simplu și economic mod de a-mi scrie este prin utilizarea formularului de mai jos. Evident, dacă îți este mai ușor, poți să îmi scrii și prin aplicații mobile sau rețele de socializare.

 

 

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *