Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Ce trebuie să faci în Camera Preliminară? Să lupți pentru a înlătura neregularitățile rechizitoriului

Am văzut multe situații în care camera preliminară era privită cu superficialitate deoarece se aprecia că rolul judecătorului de cameră preliminară este doar acela de a verifica dacă administrarea probelor și efectuarea actelor de urmărire penală de către organele de cercetare penală s-au realizat cu respectarea legii. Eu consider ca procedura de cameră preliminară este unul dintre cele mai importante momente ale procesului penal deoarece judecata privește faptele așa cum au fost descrise în rechizitoriu.

Astfel, dacă judecata pornește greșit are puține șanse să continue bine.

De ce este procedura de cameră preliminară atât de importantă?

Potrivit Art. 328 Cod Procedură Penală rechizitoriul procurorului, ca act de sesizare al instanței, trebuie să aibă un anumit conținut pentru a contura obiectul judecății. Rechizitoriul trebuie să conțină fapta reținută în sarcina inculpatului și încadrarea juridică a acesteia. Pentru a satisface cerințele Art. 328 Cod Procedură Penală descrierea faptei trebuie făcută într-o manieră rezonabilă, care să fie clară, inteligibilă, să facă referire la toate împrejurările de timp și de loc, cu prezentarea tuturor elementelor care prezintă relevanță penala.

Importanța acestei descrieri rezultă din dispozițiile Art. 371 Cod Procedură Penală care fixează obiectul judecății la faptele și la persoanele arătate în rechizitoriu.  Astfel, în analizarea regularității rechizitoriului, ca act de sesizare al instanței, este necesar a se avea în vedere că procurorul consemnează în rechizitoriu toate elementele legate de fapta reținută și încadrarea juridică a acesteia, exprimându-și astfel voința cu privire la limitele sesizării.

Potrivit Art. 342 Cod Procedură Penală verificările facute de judecător în camera preliminară vizează actul de sesizare propri-zis (rechizitoriul) din perspectiva îndeplinirii art. 328 Cod Procedură Penală. Astfel, dacă în camera preliminară nu ai adus niciun fel de critici regularității rechizitoriului, judecătorul te va judeca după faptele descrise în rechizitoriu și limitele arătate de procuror.

Ce reții

Camera Preliminară reprezintă un moment procesual foarte important în care trebuie să arăți toate neregularitățile actului de sesizare, să formulezi cereri sau excepții și să lupți pentru a arăta întinderea vinovăției tale.

Dacă ai neclarități sau nelămuriri, scrie-mi!

Av Gabriel Dragomir Av. Gabriel Dragomir


Spune-mi despre nevoile tale specifice!
Ca avocat ofer servicii pentru a te ajuta să transformi problemele în soluții!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *