Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Avocat Online pentru Termenii și Condițiile afișate pe site

Atunci când vinzi produse online poți respecta drepturile consumatorului doar dacă acestea sunt cuprinse în Termenii și Condițiile afișate pe site. Legea, Art. 6 Pct. 7 din OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, prevede că informarea consumatorului cu privire la drepturile sale trebuie sa se facă într-un limbaj simplu și inteligibil. În consecintă, menționarea în cadrul Termenilor și Condițiilor a drepturilor consumatorului, nu este necesară pentru că reprezintă o cerință legală ci pentru că reprezintă singura modalitate de informare clară și foarte vizibilă a consumatorului.

Ce reprezintă, de fapt, termenii și condițiile afișate pe site

Atunci când un consumator comandă un produs afișat în cadrul magazinului online încheie prin mijloace electronice un contract la distanță. Deci, Termenii și condițiile afisate pe site reprezintă, de fapt, contractul de vânzare-cumpărare pentru produsul comandat.

Distanțarea în timp a ofertei de a contracta (comanda) și a acceptării acesteia, face ca încheierea unui astfel de contract să fie supusă unor reglementări speciale.  Pentru a se asigura că profesionistul (proprietarul magazinului online) respectă drepturile consumatorului, legislația naționala și europeana impune respectarea unor cerințe în materie de echitate și transparență.

Informatii care asigura respectarea drepturilor consumatorului înainte de incheierea contractului

Potrivit Art. 8 din OUG 34/2014, în cuprinsul Termenilor și Condițiilor, înainte de încheierea contractului, magazinul online trebui sa furnizeze consumatorului, într-o manieră clară și foarte vizibilă, cel puțin următoarele informații:

1.Principalele Caracteristici ale Produselor

2.Identitatea proprietarului magazinului online

3.Prețul Total al Produselor cu toate taxele incluse și după caz, toate costurile suplimentare de transport, de livrare, taxele poștale sau orice alte taxe de altă natură

4.Durata Contractului

5. Durata Minimă de valabilitate a obligațiilor ce îi revin consumatorului

6.Dreptul la Retragere

Momentul încheierii contractului

Momentul încheierii contractului la distanță il constituie momentul confirmării pe suport durabil (ex. mail) de către reprezentanții magazinului online a comenzii transmise.

Ce reții

În cazul vânzării online cel mai adecvat mod de a asigura respectarea drepturilor consumatorului este menționarea acestora în cadrul Termenilor și Condițiilor afișate pe site. Dacă dorești să rezolvi online problema redactării Termenilor și Condițiilor îți recomand sa apelezi la un avocat online cu expertiză în contracte încheiate la distantă. Pe mine mă poți contacta accesând acest link.

Av Gabriel Dragomir

Av. Gabriel Dragomir

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *