Avocat Gabriel Dragomir

Mă puteți găsi și pe:

Am recunoscut fapta. Mai pot beneficia de altă reducere a pedepsei?

Este unanim cunoscut că în cazul recunoașterii faptei, inculpatul beneficiază de o reducere a pedepsei cu 1/3 în temeiul Art. 396 alin. 10 din Codul de Procedură Penală. Întrucât tragerea la răspundere penală presupune aplicarea unei pedepse proporțională cu gravitatea faptei săvârșite , Art. 76 al. 1 Cod Penal permite reducerea pedepsei cu 1/3 în cazul în care există circumstanțe atenuante.

Cum beneficiez de o reducere a pedepsei ca urmare a circumstanțelor atenuante

Art. 74 Cod Penal oferă criteriile în funcție de care se stabilesc cuantumul pedepsei iar articolul 75 enumeră circumstanțele atenuante. În continuare, Art. 76 din Codul Penal menționează că dacă exista circumstanțe atenuante limitele pedepselor se reduc cu o treime.

Astfel: lipsa antecedentelor penale, atitudinea de recunoaștere  faptei, situația socială și familială, comportamentul avut în societate după săvârșirea faptei pot constitui circumstanțe atenuante judiciare care permit reducerea pedepsei cu o treime.

Acest lucru este posibil deoarece judecătorul nu poate ignora scopul mediat al pedepsei. Prin pedeapsă nu se poate urmări doar împiedicarea condamnatului de a săvârși noi infracțiuni ci trebuie avute în vedere și valențele educative. Reeducarea condamnatului presupune schimbarea deprinderilor acestuia, înlăturarea relelor convingeri și deprinderi și inocularea unor valențe comportamentale în concordanță cu respectarea ordinii și a normelor de drept.

Ce reții

Dacă ești infractor primar și ai recunoscut fapta poți beneficia de încă o reducere a pedepsei aplicate dacă există circumstanțe atenuante.

Dacă ai nevoie de o consultație sau reprezentare, te rog sa faci o programare prin unul din mijloacele disponibile online.

Av. Gabriel Dragomir

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *