Dacă ai fost achitat în prima instanță, condamnarea de către instanța de recurs fără ca acesta să fi administrat probele în baza căruia a schimbat verdictul constituie o încălcare a dreptului la un proces echitabil garantat de Art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În acest sens s-a pronuntat și Curtea Europeană in cauza Ovidiu Cristian Stoica împotriva României publicată în MO din 16.01.2019.
Cum se încalcă dreptul la un proces echitabil?
Dacă ai fost achitat în prima instanță, pentru a înlocui achitarea pronunțată de prima instanță cu o condamnare, sunt necesare date noi, nefiind suficiente probele administrate în fața parchetului și a primei instanțe. Chiar dacă instanța de apel este competentă să readministreze probele în temeiul art. 420 al. 5 CPP, o nouă interpretare a probelor care ar putea conduce la schimbarea sentinței primei instanțe fără administrarea acestora în fața sa, incalcă in mod evident dreptul la apărare și implicit dreptul la un proces echitabil.
Pe scurt, pentru a fi condamant, instanța de apel trebuie să administreze probe noi.În baza acelorași probe, nu poți fi condamnat.
Cum te pot ajuta ca avocat online
Un avocat care să te ajute online cu redactarea motivelor de respingere a apelului declarat de parchet. In cazul meu, folosind Serviciul:Încarcă Documente îmi poți trimite apelul Parchetului, fără prea mare efort .Dacă ai nevoie de un document pe care să îl pui în dosar ți-l pot trimite tot online, pe mail.Ca să fii sigur că am competența necesară, Contractul de Asistență Juridică este disponibil tot online pe site.
Ce reții?
Dacă ai fost achitat în prima instanță nu renunța la luptă până când hotărârea nu rămâne definitivă.
Dacă ai fost achitat în prima instanță iar Parchetul a făcut apel, poți să îmi scrii. Dacă ai nelămuriri cu privire la acest articol, te rog să comentezi mai jos, mă voi strădui să te lămuresc.
Av. Gabriel Dragomir